Terziler kepenk kapatıyor

Terziler kepenk kapatıyor

Son 10 yılda makineli üretimin yaygınlaşması ile terzilere olan ihtiyaç azaldı. Geçtiğimiz yıllara göre Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Odası'na (KTKO) kayıtlı üye sayısı bin 800'den bine düştü.

Makineli üretimin yaygınlaşması ile kendilere olan ihtiyacın azalmasından ve yaşadıkları birçok zorluklara değinen Konya Terziciler ve Konfeksiyoncular Odası (KTKO) Başkanı  ve Terziler İşhanı esnafı Aziz Güleç,"Terziler İşhanı'nda toplam 87 dükkan var. 87 dükkandan 48 tanesi terzi ve konfeksiyon üzerine çalışıyor. Odamıza kayıtlı geçtiğimiz yıllarda bin 800 üyemiz bulunurken bu yıl üye sayısı bine düştü. Bu üyelerden 400 tanesi erkek terzisi 600 tanesi ise bayan terzisi ve konfeksiyoncular" dedi.

GELECEĞİMİZ KARANLIK

Terziciliğe duyulan ihtiyacın azalmasının nedenleri üzerine de konuşan Güleç,"Bundan 8-9 yıl öncesi konfeksiyonculuk ilerlememişti ve makineli üretim bu kadar yaygın değildi. Şuan ise konfeksiyoncular terzilerin önüne geçmiş durumda. Ama son 1-2 yıla baktığımızda terzilere olan ihtiyaç git gide artmaktadır. Bunun başlıca nedeni ise konfeksiyon ürünlerini vatandaşların beğenmemesi. İyi,kaliteli ve gösterişli olan konfeksiyon ürünleri pahalı. Ucuz olan konfeksiyon ürünleri de ithal edilmiş oluyor. İthal edilmiş olan ürünler genelde çok ucuz ve sağlığı bozan kumaşlardan yapılmış ürünlerden oluşuyor. Böyle kumaşların ve konfeksiyon ürünlerinin vatandaşın sağlığıyla oynadığı için vatandaş yavaş yavaş terzilere yönelmeye başlıyor. Terzicilik mesleğinin geleceği şuanda karanlık. Geleceğinin karanlık olmasının nedeni ise alttan bir nesil yetişmemesi. Okulların zorunlu 8 yıl eğitime çıkmasından dolayı kimse çocuklarını çalıştırmamaktadır. Yaz tatilinde ise genellikle sanayiye gönderilen çocuklar terzilere çalışması için gönderilmemektedir. 15-16 yaşına gelmiş bir çocuğun eline iğne iplik veremediğimiz için yeni nesil terzileri yetişmemektedir" açıklamasında bulundu.

VERGİ KALDIRILMALI

Terzici olarak kendilerinin yaşadığı zorluklarla ilgili de açıklama yapan Güleç,"Bizler küçük esnafız. Devletimizin küçük esnaflara yardım etmesini talep ediyoruz. Bazen evimize ekmek götüremediğimiz günler oluyor. Eve ekmek parası götürebilmek için komşu esnaftan borç alan üyelerimiz var. Küçük esnafların ödediği vergiyi devletimizin kaldırması gerekli yoksa daha birçok esnaf kepenk kapatacaktır" diye konuştu.

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.