TEOG tercihinde kılavuzu okuyun

TEOG tercihinde kılavuzu okuyun

Gençlik Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Mevlüt Uğur, 2016-2017 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yerleştirmeye esas puanlarının (YEP) 30 Haziran da açıklandığını ilk tercihlerin ise 14-24 Temmuz arası yapılacağını belirtti.

Tercihleri yapmadan önce öğrenci ve veliler tarafından Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunun mutlaka okunması gerektiğini hatırlatan Uğur, öğrencilere ve velilere uyarılarda bulundu. Öğrencilere öncelikle Gençlik Eğitim Kurumları bünyesinde lise olarak yıllardır güven sağlamış Enderun Liselerini gezip görmelerini tavsiye eden Uğur; tercih işlemlerinin öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabileceğini ama bireysel olarak yapılmış olsa dahi kesinlikle tercihlerin ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılması gerektiğinin altını çizdi. Mevlüt Uğur, “Devlet okullarında okumak isteyen öğrenciler ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonunu işaretleyecek, özel okulda okumak isteyen öğrenciler ise ‘Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım’ butonunu işaretleyeceklerdir. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacaktır ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir” şeklinde konuştu.

YÜZDELİK DİLİME DİKKAT

Yerleştirmede öğrencilerin toplam da 25 okula kadar tercihte bulunabileceğini hatırlatan Uğur, tercihlerde kesinlikle öğrenci görüşlerinin alınması gerektiğini velinin ya da öğrencinin tercihleri yalnızca yapmasından ziyade ortak bir kanaate varılarak ve rehber öğretmenlerinden destek alınarak yapılması gerektiğinin önemini vurgulayarak, tercihler yapılırken puanlardan ziyade yüzdelik dilimlerin esas alınması gerektiğini bunun nedeni olarak ta her yıl yapılan sınavların zorluk derecelerinin birbirinden farklı olduğunu dile getirdi. Yüzdelik dilime göre tercih yapılmadığı taktir de mağduriyetlerin yaşanabileceğini ifade eden Uğur, şöyle konuştu: “Tercih yaparken yüzdelik dilimi tutmasa dahi sürpriz tercih diye adlandırabileceğimiz tercihlere yer verilmesin ardından daha gerçekçi tercihler yapılmalı. Garanti tercihlere yer verilmesi en sağlıklı tercih biçimidir. Okul müdürlüklerince onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacak. Öğrenci -veliler tercihlerini yaptıktan sonra okul müdürlüklerine elektronik ortamda kesinlikle onaylatmaları gerekiyor. Onaylanan belgenin bir örneğini idareden istenmeli. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.”

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ESASLARI

Rehber Öğretmeni Uğur yerleştirmelerle ilgili ise şunların bilinmesi ve tercihlerde dikkate alınmasını gerektiğini söyledi. Yerleştirmelerin YEP üstünlüğü esas alınarak yapılacağını,

ve tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirileceğini ifade eden Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuçlar 11 Ağustosta açıklandıktan sonra yerleştirmeye esas nakil başvuruları 3 kez olacak şekilde şu tarihlerde yapılacak; 14-18 Ağustos 2017, 21-25 Ağustos 2017, 28 Ağustos-06 Eylül 2017. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenecek ve herhangi bir kayıt işlemine gerek kalmadan sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Tercih sonrası kayıt işlemine gerek olmasa da yerleştikleri okul idaresinin ziyaret edilmesi faydalı olacaktır. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde öncelikle AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınarak yerleştirme yapılacak.”

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.