Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Temizlik ve namaz

Temizlik ve namaz

Ramazan ayı münasebetiyle bir hadisi şerif açıklayacağım, inşallah faydalı olur. Bu hadisi şerif temizlikten, zikirden, namazdan, sadakadan, sabırdan bahsetmektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in, lehimize ve aleyhimize bir hüccet olduğundan, bütün insanların sabahleyin kalktığından, kimisinin nefsini sattığından, kimisinin onu azad ettiğinden veya helak ettiğinden bahsetmektedir. Anlaşılıyor ki, bu hadisi şerif hayatımızın tümünü kapsamaktadır. Sözü fazla uzatmadan ilgili hadisi şerif şudur:

Ebu Malik (r.anh)’den rivayet edildiğine Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillah mizanı doldurur. Subhanellah ve elhamdülillah göklerle yer arasını doldururlar. Namaz bir nurdur. Sadaka bir burhandır. Sabır bir ziyadır. Kur’an-ı Kerim lehinde ve aleyhinde bir hüccettir. Bütün insanlar sabahleyin kalkarlar, kimisi nefsini satar, kimisi de onu ya azad eder yahut helak eder.” (Müslim:223)

“Temizlik imanın yarısıdır. Et-tuhûr:  Pisliklerden ve günahlardan temizlenmektir. Şatr: Bir şeyin cüz’ü veya bir şeyin yarısıdır.

İmanın iki şartı vardır. Birincisi: Nefsin günahlardan temizlenmesidir. İkincisi: Uzuvların pisliklerden temizlenmesidir. Namaz kılmak için vücudun görünen kısmının temizlenmesi gerekir. Bu sebeple Resulullah (s.a.v.) temizlik imanın yarısıdır, buyurmuştur. Mümin bedenini necasetten ve kalbini kötülüklerden temizlerse kâmil bir imana sahip olur. Elhamdülillah mizanı doldurur: Yani Allah’a hamdolsun demenin sevabı çoktur. Onun mükâfatı mizanımızı doldurur.

Subhanellah ve elhamdülillah göklerle yer arasını doldururlar: Bu tespihten gaye sevabın çokluğundan bir kinayedir.

Namaz nurdur: Yani namazın sevabının kıyamet gününde nur olmasıdır. Allahu Teâlâ şöyle buyurur: Mü’min erkeklerle mü’min kadınların nurlarının, önlerinde ve sağlarında koştuğunu göreceğin gün kendilerine şöyle denir: “Bugün size müjdelenen şey içlerinden ırmaklar akan, ebedî olarak kalacağınız cennetlerdir.” İşte bu büyük başarıdır. (Hadid:12)

Sadaka burhandır. Yani zekât, kişinin imanının delilidir. Çünkü münafık İslam dinine inanmadığı için zekât vermez. Sadaka kıyamet gününde kişinin imanının bir delili olacaktır.

Sabır ışıktır. Yani sabır, Allah’ın emrine itaat ve Resulullah’ın sünnetine boyun eğmektir; bela ve musibetleri güzel edeple karşılamaktır. Allahu Teâlâ Eyyüb (a.s.) için şöyle buyurur: “Biz onu sabırlı bulduk o ne iyi kuldur.” (Sâd:44) 

Kur’an-ı Kerim senin lehinde ve aleyhinde hüccettir. Yani onu okur ve gereğine göre amel edersen faydasını görürsün; eğer okumaz ve gereğine göre de amel etmezsen, aleyhine kıyamet gününde delil olur.

Bütün insanlar sabahleyin kalkarlar, kimisi nefsini satar, kimisi de onu ya azad eder yahut helak eder: Yani sabahleyin işlerine giderler, kimi nefsini Allah’a satar ve onu azad etmiş olur. Allahu Teâlâ şöyle buyurur: “Şüphesiz Allah, müminlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır.” (Tevbe:111)

Kim de nefsini şeytana satarsa onu helak etmiş olur. Allahu Teâlâ şöyle buyurur: “Kendilerini karşılığında sattıkları şey ne kötüdür! Keşke bilselerdi!” (Bakara: 102)

İnşallah içinde bulunduğumuz bu Ramazan ayı ve tutuğumuz oruç bu hadisi şerife göre hayatımızın tanzimine vesile olur. Hoşça kalın

Not: Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Kurulu Başkanı Muhsin Görgülügil’in muhterem annesinin vefat ettiğini öğrendim. Allah’tan rahmet dilerim, Allah taksiratını affetsin, kabrini nurla doldursun, cennet bahçelerinden bir bahçe etsin. Kardeşim Muhsin Bey’e, yakınlarına da sabr-ı cemil ihsan eylesin. Âmin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR