Telman İsmailov: Rus-türk Ekonomik İlişkilerinin Geleceği Parlak

Telman İsmailov: Rus-türk Ekonomik İlişkilerinin Geleceği Parlak

AST Şirketler Grubu Başkanı Azeri asıllı Rus iş adamı Telman İsmailov, Türk-Rus ekonomik-ticari ilişkilerinin geleceğinin parlak olduğun, Türk girişimcilere Rusya’ya yatırım için elverişli bir zaman olduğu önerisinde bulundu.

AST Şirketler Grubu Başkanı Azeri asıllı Rus iş adamı Telman İsmailov, Türk-Rus ekonomik-ticari ilişkilerinin geleceğinin parlak olduğun, Türk girişimcilere Rusya’ya yatırım için elverişli bir zaman olduğu önerisinde bulundu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan İsmailov, Türkiye’de yaptığı yatırımdan çok memnun olduğunu kaydetti. Azer iş adamı, “Antalya’da faaliyete başlayan Mardan Palace Oteli, dünyanın en lüks otellerinden biri. Bu otel için 1,5 milyar dolar harcadık. Türkiye’ye her yıl çok sayıda yabancı turist gidiyor. Rakamlara göre, 2013 yılında Türkiye’ye giden turist sayısı yüzde 10 civarında artarak 34 milyon 910 bine ulaştı. Rekor kıran Türkiye, dünya 6’ncısı oldu. Dolayısıyla Türkiye’de turizme yapılan yatırımdan bence zarar olmaz, tam tersi iş adamı kazançlı çıkar. Türkiye ile ilgili iş adamı olarak planlarımız var, ama henüz netleştirmedik. Bu arada Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı da 4 milyonu aştı. Otelimize gelen Rus turist sayısından da memnunuz. En çağdaş ve lüks otelimizde kalan turistlerimiz bir daha gelmeyi arzuluyor. Tatil yaparken huzuru ve lüks hizmeti kim sevmez ki? Amacımız da turistlere böyle bir hizmeti sağlamak.” dedi.

İŞ DÜNYASINDA ZARAR VE KAR İKİZ KARDEŞ GİBİ

Doların artmasının turizm alanını ciddi şekilde etkilemeyeceğine inandığını ifade eden İsmailov, “Doların artmasıyla ilgili bence paniğe kapılmamak lazım. Rusya ekonomisi güçlü. Bu gibi dalgalanmaları çok yaşadık. Ekonominin de kendine göre kuralları var. Önemli olan piyasada paniğe kapılmamak. Mantıklı strateji geliştirerek hamle ve adımı doğru atmak, iyi analiz etmek. Zarar ve kar ekonomide ikiz kardeş gibi, buna katlanmak lazım. Türkiye’de güzel bir atasözü var: Gülü seven dikenine katlanır. Ama asla paniğe gerek yok.” şeklinde konuştu.

Soçi-2014 Kış Olimpiyat Oyunları için Rusya’nın Karadeniz kıyısı Krasnodar bölgesinde inşa edilen spor ve turizm tesislerinin iç turizmi daha da canlandıracağını kaydeden İsmailov, “Krasnodar’ın kıyılarında harika tatil yerleri var. Soçi olimpiyatı için inşa edilen tesisler bölgeye daha fazla turistin gelmesine ciddi katkı sağlayacak. Benim gördüğüm Soçi’deki tesislerin diğer ülkelerdeki tesislerden pek farkı yok. Hizmet kalitesi de giderek artıyor. Olimpiyat Krasonodar bölgesinin turizm açısından çok iyi reklamı oldu. Buraya gelen çok sayıda yerli ve yabancı sporcu, turist ve başka yetkililer bölgenin zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kendi gözleriyle gördü. Rusya’nın turizm sektörüne yatırım yapma gibi planlarımız var. Çünkü Rusya’da iç turizme ciddi katkı sağlamayı hedefliyorum.” dedi.

RUSYA’YA YATIRIM İÇİN ACELE ETMENİZ LAZIM

Rus-Türk ekonomik ilişkilerinin giderek arttığını kaydeden İsmailov, “Rusya ve Türkiye arasında ekonomik-ticari ilişkilerinin artması bizleri çok memnun ediyor. Ben çok iyi hatırlıyorum. SSCB dağılmamıştı, 1989-90’lı yıllarda Enka inşaat şirketi vardı Moskova’da. Bugün ise 100 milyar dolarlık hedeften bahsediliyor. Rusya’da Türk iş adamları daha fazla yatırım yapabilir. Rusya pazarı büyük potansiyele sahip. Sadece başkent Moskova değil, bölgeler de gelişiyor. Burada Moskova ve diğer dev kentlerde olduğu gibi altyapı inşaatları yapılıyor, ya da yeni projeler hazırlanıyor. Burada Türk iş dünyası temsilcilerine büyük işler düşüyor. Ama biraz ellerini çabuk tutmalıdırlar. Rusya artık eski Rusya değil, ekonomi gelişiyor, son 10 yılda ülkede olumlu anlamda ekonomi sektöründe ciddi atılımlar yapılıyor. Yatırıma davet ediliyor, koşullar sağlanıyor. Bu arada Rusya’nın Türkiye’de Mersin Akkuyu nükleer santral inşaatı projesi, Sberbank’ın Denizbank’ı alması ve başka yatırımları ikili ilişkileri pekiştiren önemli projeler. Bazı pazar yerlerinin kapatılması ikili ekonomik-ticari ilişkileri ciddi etkilemez. Başka alanlar mı yok? Başka haller faaliyete başladığı zaman yine Türkiye sebze ve meyve ithalatına aynen devam edecek. Rus-Türk ilişkilerinin geleceğini çok parlak olarak değerlendiriyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.