Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Televizyonda Evlenme

Televizyonda Evlenme

Yuvamız yazı serisi

Yuvamız Evlendirme Bürosu'nu yeni kurduğum günlerde bazı arkadaşlarım, ailem, bazı basın-yayın organları ve özellikle televizyonlar benden ve benim bu çalışmamdan hiç bahsetmemek veya bahsedenlerse aleyhime (zararıma) sözler söylemek üzere sanki anlaşmışlardı. Şimdi biraz zaman geçti ve benim çalışmalarımı duyan televizyonlar, evlendirme işlerini, reyting arzusuyla seyircilerin önünde yapmaya başladılar.
Türkiye’de ki televizyonlar yüksek reyting (seyredilme oranı) yaparak iyi paralar kazanmak isterler. Bu arada “milletin ahlak ve maneviyatıymış, çocukların ve gençlerin ahlakları bozuluyormuş, bunlar hiç ama hiç önemli değildir, onlar için…”
Şimdi artık TV’ler de evlendirme programları yapıyorlar. Hem de ne program (!) çalgılı-çığırtkılı, danslı, göbekli programlar. Bu arada evlenmek isteyenler, ekrana çıkarılmakta, stüdyodaki çoğu yaşlı ve dul kadınların sorularına muhatap olmakta, tabiri caizse evlenecek adam veya kadın didik didik didiklenmektedir.
Sıra damat ve gelin adayının tanıştırılmasına gelmekte ve oraya gelen adaylar kendilerini karşısındakine beğendirebilmek için aman ne büyük roller oynamaktadırlar. Bu arada stüdyodaki hanımlar da gözlerine kestirdikleri beylere “evlenme teklifi” yapabilmektedirler.
Buyurun, size nerede başlayıp nerede biteceği belli olamayan “evlenme maceraları.”
YUVAMIZ NASIL ÇALIŞIYOR
Biz adaylardan, www.yuvamiz.net sitemizden indirerek doldurdukları, “resimli bilgi formlarını” alıyor ve uygun adaylara, birbirlerinin formlarını göndererek fikirlerini soruyoruz. Ancak, her iki tarafın da birbirlerine “uygundur” demesiyle birlikte adres ve telefonlarını vererek görüşmelerini sağlıyoruz.
Akıl ve mantık evliliği dediğimiz bu metot ta her iki tarafta kesinlikle ilan edilmiyor, çalışmalarımız sadece iki muhatapla devam ediliyor. Adayların biri birini uygun bulmaması halinde ise bu çalışmalar en az altı ay devam ediyor.
Televizyon evlendirmelerindeki aleniyet (açıklık, ilan etme) yerine biz de gizlilik, sır saklama, güvenilirlik esası bulunmaktadır. Şu ana kadar evlendirdiğimiz 158 kardeşimiz, mutlu yuvalarında yaşamakta olup bu evliliklerde şimdiye kadar boşanma görülmemiştir.
ÖNEMLİ FARKLARIMIZ
Televizyondaki evlendirme çalışmalarıyla bizim çalışmalarımız arasında önemli farklar bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
Birincisi, TV’ler için sıra beklemek, TV’nin bulunduğu şehre (İstanbul) gitmek ve programa katılmak gerekirken bizim çalışmamızda hiçbir adayımız kendi işinizden ayrılmıyor ve bir zaman da ayırmıyor. Evlenme konusundaki bütün işlerinizi biz takip ediyoruz.
İkincisi, TV’ler kendi programına katılanların evlenmesine çalışırken biz ülkemizin her yerinde ve hatta yurt dışında çalışmalar yapıyor, her adayımızın bulunduğu il veya bölgede kendine eş buluyoruz. (Ankara’dayız ama Almanya’dan Bursa’ya gelin getirdik)
Üçüncüsü, biz adaylarımızı ne televizyon ekranına ve ne de internete koyarak toplum önünde rezil etmemekteyiz. Adaylarımız ister Ankara’da olsun isterse Amerika’da… Sadece ilgili iki adayla temas kurulmakta ve onlara karşılıklı olarak bilgiler sunulmaktadır
Dördüncüsü, TV’lerde binlerce insan programa alınmak için sıra beklemeye mecbur kalmakta ve programa tek tek alınmaktadırlar. Yerine göre ekranlarda bir çiftin anlaşabilmesi saatler almaktadır. Biz ise, her adayımızın özellikleri farklı olduğundan aynı anda 40 – 50 adaya birden hizmet verebilmekteyiz.
Beşincisi, TV’lerde adaylar, birbirini araştıracak zaman ve imkânı bulamamakta, biri birlerinin sözlerine inanmak zorunda kalmaktadırlar. Hâlbuki bizim çalışma sistemimizde “resimli bilgi formları” büromuza verildiği için doğru bilgiler taşımaktadır. Ayrıca biz adaylarımız hakkında araştırma da yapabilmekteyiz.
Altıncısı, TV’lerde adaylar bir birleriyle karşılaştırılmakta, evlenme kararları (flörtte olduğu gibi) “hislerin tesiriyle” verilmektedir. Bizde ise eşler ilk anda birbirleriyle karşılaştırılmadığından “kararının akılla verildiği mantık evliliği” yapılmaktadır.
Yedincisi, TV’lerde adayların dünya görüşleri üzerinde durulmadığından evlilikler uzun ömürlü olmamakta, biz de ise adaylarımız “Muhafazakâr, liberal ve sosyal demokrat” kriterlere göre birbirleriyle tanıştırıldığından, boşanma yaşanmamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR