Telefondaki tuzak!

Telefondaki tuzak!

Her geçen gün yeni taktik geliştiren telefon dolandırıcıları şimdi de 0 800-888'li numaralardan arayarak vatandaşı ağına düşürüyor. Dolandırıcılar, sosyal paylaşım sitelerinden, “Çekilişten para kazandınız” diyerek vatandaşı tuzağa düşürüyor

Her geçen gün yeni taktik geliştiren telefon dolandırıcıları şimdi de 0 800-888'li numaralardan arayarak vatandaşı ağına düşürüyor. Vatandaş telefonu açar açmaz, "Soruları doğru yanıtlarsınız, ödül kazanacaksınız" diyerek vatandaşı kandırıyor.  Bazen de çağrı bırakarak, vatandaşın kendilerine tekrar aramasını istiyor. Yabancı numarayı merak eden vatandaş da tekrar geri dönüş yapıyor ve tuzağa düşüyor. Bunun sonucunda da ay sonu kabarık faturalar geliyor. Bu hatlı numaraları birçok özel şirkette kullanıyor. Diğer bir dolandırıcılık yöntemi de kodlama. Dolandırıcı ilk olarak vatandaşın telefonuna kod gönderiyor. Bu kodu bildiren vatandaş da faturalı hat üzerinden alışveriş yapmış gibi gözüküyor. Bunun sonucunda da ay sonu kabarık faturalar geliyor.

FACEBOOK MESAJLARINA DİKKAT

Sosyal medyayı da hedef alan dolandırıcılar, vatandaşa Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden, “Çekilişten para kazandınız” diyerek vatandaşın kredi kartı hesap numarasını istiyor. Dolandırıcı, ilk olarak vatandaşın sosyal medya üzerinden takip ettiği markaları öğreniyor. Ardından o marka üzerinden kampanya ve çekiliş haberlerini vatandaşa atıyor. Vatandaş da o markadan alışveriş yaptığı için güvenerek kredi kartı numarasını veriyor. Dolandırıcılar onay kodunu da aldıktan sonra vatandaşın parasını çalıyor.

Konya Sanayi Odası da geçtiğimiz günlerde gelen şikayetler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada vatandaşın telefon faturasına 20-40 lira arasında ek ücret ödemesi üzerine şikayetlerin alındığı belirtilerek şunlara yer verildi: “Son zamanlarda 0 888 ile başlayan numaralardan gelen aramaların cevaplanması sonucunda telefon faturalarına 20 ile 40 TL arasında ek ücret yansıtıldığı ve bu yöntem kullanılarak dolandırıcılık yapıldığına yönelik duyumlar alınmaktadır. Tüketici Derneği (TÜDER) konu hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na şikayetin iletildiği ve ilgili kurumun konu üstünde çalıştığı açıklamasında bulunmuştur. 0.888 ile başlayan numaralardan gelen aramaları cevaplamamanızın bu şekilde bir mağduriyet yaşamamanız için önemli olduğu değerlendirilmektedir.”

ŞEHİRİÇİ ÜCRETLENDİRME

Konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, 0 800'lü numaraların firmaların servis numaraları olduğunu belirterek, bu hatların arandığında  ücret ödenilmediğini söyledi.  Ancak 0 850 ile başlayan numaraların dijital hat olduğunu ve şehiriçi tarifenin ödendiğini kaydeden Dinç, “Bunun dışında da 900'lü hatlar var. Karşı tarafın durumuna göre ücretlendiriliyor. Geçmiş yıllarda bunlar sohbet hatları olarak kullanılıyordu. Aynı şekilde bu hatlar bilgisayar ortamına aktarabiliyorlar. Genellikle yurt dışından arayarak başlığı gizliyorlar. Vatandaş da bankadan ya da farklı bir resmi kurumdan arandığını zannediyor. Bu numaralar genellikle çaldırıp kapatıyor. Vatandaş da merak edip geri arıyor. Bundan sonra da vatandaşı oyalıyorlar. Şuraya basın buraya basın diyerek zaman geçiriyorlar. Sonuç olarak da vatandaşa yüklü faturalar yansıyor” dedi.

KESİNLİKLE ARAMAYIN

Bu hatların Türk Telekom'un sunduğu ücretsiz hatlar olduğunu belirten Dinç, “0 800'lü hatlar şehir içinden aranmaktadır ve cep telefonuyla aranamamaktadır. 0 850 hatları ise her yerden bağlanabiliyor. Firmalar bunu çok daha yoğun kullanacaktır. Şehir içi ücret yansıması normaldir ama 900'lü hatları dikkat etmek gerekmektedir. Ücret direkt olarak vatandaşa yansımaktadır. 'Biri sizi aradı siz açtınız. Ücret de size yansıyor' gibi söylentiler yanlış. Karşı taraftan aranan bir hattan ücret kesilmez. Antalya, Alanya ya da Ege'de hatlar zaman zaman yurtdışına bağlanabiliyor. Genellikle sahil kesimlerinde oluyor. Sahil kesminde telefon Yunanistan'a bağlanabilir. Böyle durumlar da ücret faturaya yansır. Çünkü yurtdışı üzerinden konuşulmaktadır. Sonuç olarak, Vatandaşımız, 0 800'lü, 0 850 ve 0 900'lü numaraları aramaması gerekiyor. Çünkü bunlar vatandaşın kendilerini aramasını istiyor. İstedikleri kadar çağrı atsınlar, vatandaşımız bu numaralara itibar etmesinler” açıklamasında bulundu.

KODLAMA YÖNTEMİ ÇIKTI

Her geçen gün yeni taktikler geliştirerek vatandaşı ağına düşüren dolandırıcılar bu sefer de faturalı hatlara kod göndermeye başladı. Bu kodlama yöntem ile arkadaşının dolandırıldığını belirten bir vatandaş, “Eğer hattınız faturalı ise telefon numaranıza bir kod gönderiliyor bu kodu karşıya bildirirseniz cep telefonu onaylı alışveriş yapmış oluyorsunuz, ay sonunda faturanız epeyce kabarık geliyor. Benim listemde olan bir arkadaşımın hesabını çalıp listedeki herkese bu mesajı gönderdi. Kim olursa olsun lütfen itibar etmeyin” diyerek vatandaşı uyardı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.