Teknolojisiz bir büyüme olmaz

Teknolojisiz bir büyüme olmaz

Fujitsu ve Dünya Gazetesi tarafından "Şirketinizi Geleceğe Taşıyalım" başlığıyla düzenlenen panel Konya'da gerçekleşti. Dedeman Otel'de düzenlenen panele iş dünyasından birçok isim katıldı

Panelin açılış konuşmasını Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü yaptı. Kütükcü, "Bu tür toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasını istiyorum. Çünkü biliyorsunuz Türkiye maalesef bir 15 Temmuz ihaneti yaşadı. Bu ihanet bize istikrarın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla bizlerin öncelikli sorumluluklarından birisi de Türkiye’de ekonominin, üretimin yeniden ana gündem olmasına katkıda bulunmak. Önümüzdeki hafta Cumhuriyetin 93. yılını kutlayacağız. Bin yıla dayanan köklü tarihimizde, Cumhuriyet rejiminin ilk 100 yılını tamamlamak üzereyiz. Bu ilk 100 yılda küresel etkilerin yanı sıra, darbeler, ihanetler, krizler, terör olayları gibi pek çok şey yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye’de sanayi yapmayı başardık" diye konuştu.

ISKALAMA LÜKSÜMÜZ YOK

"Bütün olumsuz şartlara karşın, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyoruz. Sanayicimiz, girişimcimiz küresel boyutta başarılara imza attı" diyen Kütükcü, "Ancak önümüzdeki ikinci 100 yıl, bu yüzyıldan çok daha farklı, yeni gelişmelere gebe görünüyor. Her şeyden önce internetle, bilişim teknolojileriyle neredeyse bebekliğinde, yürümeyi dahi öğrenmeden tanışan bugünkü genç nesil, ortalama 10-15 yıl sonra tüm dünyada hem iş hayatında hem de tüketim tarafında çok büyük bir değişimi getirecek. Henüz dünyanın yüzde 60’ı internete ulaşamasa da, internet ve dijital ekonomi yeni bir devrim ortaya çıkardı değerli dostlar. İnternete ulaşan insan sayısı arttıkça da, bu yeni devrimin mimarı olan dijital dünya, hayatımıza her gün yeni veriler, yeni üretim metotlar, yeni fırsatlar sunmaya devam edecek. Elbette, her zaman olduğu gibi, önce davrananlar bu sürecin kazananları olacak. İşte kazananlar tarafında olmak için, Endüstri 4.0, yani 4. Sanayi Devrimi denilen, makinaların birbirleriyle iletişim kurduğu, verimliliğin merkeze oturduğu bu yeni dönemi ıskalama lüksümüz yok" şeklinde konuştu.

KONYA'YA YATIRIM YAPIN

Büyüme ihtiyacı olan bir ülke olarak, bu ülkenin işletmeleri, KOBİ’leri olarak, kar elde edip, bu karı yeni yatırımlarda, yeni istihdamlarda ve yeni Ar-Ge faaliyetlerinde değerlendirmemiz gerekiyor. Ama maalesef biz karı deyim yerindeyse kediye yüklüyoruz. Karlardaki düşüşlerin önemli kaynaklarından birisi de, düşük verimlilik. Başta insan kaynağı verimliliği olmak üzere, pek çok alanda verimlilik düzeyimiz çok düşük. Üyesi olduğumuz OECD ortalamasından yıllık 90 saat daha fazla çalışıyoruz ama ülkelerarası rekabette 140 ülke arasında 51’inci sırada yer alıyoruz. Bu rakamlar bizlere bir gerçeği yüksek sesle anlatıyor aslında değerli konuklar. Verimli çalışarak karımızı artıramadığımız sürece başarımız sınırlı kalır. Bugünün dünyasında da sanayiden tarıma, eğitimden finansa değin her alanda verimli olmanın, dolayısıyla bir adım daha öne çıkmanın yolu KOBİ’lerimizi dijitalleştirmekten geçiyor. Son olarak bugün aramızda bulunan Fujitsu’nun çok değerli yöneticilerine gelin Konya’ya yatırım yapın diyorum. Konya, hem yatırımcıya sağladığı imkanlarla hem de şehircilik anlayışıyla Türkiye’nin gelecek vadeden şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor" dedi.

TÜRKİYE HIZLA DÖNÜŞÜYOR

Teknolojinin önemine vurgu yapan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da, şirketlere teknolojiye yönelin tavsiyesinde bulundu. Türkiye'nin hızla dönüştüğüne dikkat çeken Güldağ, şirketlerin teknolojiyle büyüyeceğini ifade etti. Güldağ, "Türkiye ve şirketler kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünmeli" dedi. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.