Teknikerler yeni atama bekliyor

Teknikerler yeni atama bekliyor

Elektronörofizyoloji Teknikerleri atama bekliyor. Atama bekleyen teknikerler adına konuşan Kürşat Erdoğan Zülfikar, “Testlerin kusursuz yapılabilmesi için birkaç günlük eğitim alan kişiler yerine 2 yıllık bir eğitim alan teknikerler yapmalı” dedi

Sosyal medyadan örgütlenen  Elektronörofizyoloji Teknikerleri geçtiğimiz gün “Elektronöfizyoloji1000atama” etiketi ile paylaşımlarda bulunarak Twitter’da en çok konuşulanlar arasına girdi. atama bekleyen Elektronörofizyoloji Teknikerleri adına Merhaba Gazetesi’ni ziyaret eden Elektronörofizyoloji Teknikeri Kürşat Erdoğan Zülfikar, meslektaşlarının yaşadıkları sorunlar ve beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. Elektronörofizyoloji Teknikerliğinin meslek yüksekokullarının Elektronörofizyoloji Bölümünden mezun, Elektronörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında ilgili uzman tabibe yardım eden ve tabibin gözetiminde çalışan Sağlık Teknikeri olduğunu ifade eden Zülfikar, “Bu bölüm Sağlıkta Uzmanlaşma Programı çerçevesinde açılan bölümlerden  bir  tanesidir. Elektronörofizyoloji Teknikerleri; sağlık kuruluşlarının Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Kulak Burun Boğaz, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hizmetleri ve Beyin Cerrahi bölümlerinde görev alan elektrofizyolojik tetkik yöntemlerinin uygulanmasını sağlamak üzere ilgili üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarından mezun eğitimli, donanımlı ve nitelikli sağlık teknikerleridir” dedi.

ÖNEMLİ ALANLARDA ÇALIŞIYORUZ

Elektronörofizyoloji Teknikerleri’nin yaptığı işler hakkında açıklamalarda bulunan Zülfikar, şöyle konuştu: “Örneğin;  Epilepsi başta olmak üzere Beyin Ölümü, Anatomik Beyin Lezyonları, Santral Sinir Sistemi Hastalıkları gibi  tanı gerektiren hastalıkların ve acil müdahale gerektiren hastalıklara  tanı, tedavi ve tedavi sürecinde büyük katkı da bulunan bir tetkikleri, bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalıklarının tanı, tedavi ve tedavi sürecinde  büyük katkıda bulunan tetkikleri, Uyku Bozukları, Horlama, Uyku Apnesi gibi hastalıkların tetkiklerini ve pek çok tetkiki yapıyoruz. Elektronörofizyoloji Teknikeleri bu tür tetkikleri yapmakta ve tetkikleri yapan cihazı kullanmakta yetkili, bilgi ve donanım sahibi sağlık teknikerledir. Bahsettiğim testleri ve bunların ihtiyaç olduğu cihazları kullanma yetkisi kanunla bu alanda uzmanlaşmış, hastaların sağlığını riske sokmayacak şekilde 2 yıl süre ile eğitim almış hastaya acil durumda ne müdahale yapılacağını bilen Elektronörofizyoloji Teknikerlerine verilmiştir.  Elektronörofizyoloji Teknikerlerinin en büyük problemlerden birisi olan  mezun sayısının az olduğu ileri sürülerek sağlık alanında yeterli bilgisi olmayan en aşağı lise mezunu hatta sağlık çıkışlı bile olmayan vasıfsız kişilere birkaç günlük yetersiz eğitim verilmesi sonucu katılım belgesi verilerek hastaların teşhis ve tedavisinde yanlış tanılandırılıp hastaların büyük risk altında olmalarına sebebiyet verilmektedir.”

ATAMA SAYISI ARTIRILMALI

“Testlerin kusursuz yapılabilmesi için birkaç günlük eğitim alan kişiler yerine 2 yıllık bir eğitim ile Anatomi-Nöroanatomi, İlk Yardım, Fizyolojik ve Farmakolojik bilgiye sahip olan Elektronörofizyoloji Teknikerleri yapmalı” diyen Zülfikar, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerine bağlı olarak çalışan bir Radyoloji Teknikeri, Anestezi Teknikeri, Odyometri Teknikeri vb. bölümler gibi Elektonörofizyoloji Teknikerleri de kendi işini yapmak ve emeğinin karşılığını almak istemektedir. Bölüm 2004 yılından itibaren mezun veriyor ve işsiz sayısı giderek artış gösteriyor. Ancak Sağlık Bakanlığı alımlarına bakıldığında 2011 yılından itibaren günümüze kadar sadece 148 kişiyi istihdam etti. Artan mezun sayısına göre bu rakamlar çok düşük olduğu açık olarak ortadadır. Bakanlığımızdan bin yeni atama beklemekteyiz. Sağlık alanında her geçen gün büyüyen ve gelişen, bir çok İl ve İlçede Şehir Hastaneleri ve diğer sağlık merkezleri açılmaya devam edilen ülkemizde bu denli önemli tanı ve teşhis cihazlarını yetersiz teknik bilgi ve donanıma sahip, hastaların tedavi sürecini olumsuz etkileyecek ve sağlıklarına zarar verecek düzeyde gün bazında verilen eğitim sonucu alınan belgeler ile çalışan elemanların değil de Önlisans düzeyinde yeterli bilgi ve klinik deneyime sahip Elektonörofizyoloji Teknikerlerinin yürütmesi lazım.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.