Tehlikeye atmayın

Tehlikeye atmayın

Havaların ısınması ve okulların kapanmasına sayılı günler kala okullarda öğrencilere yönelik gezi faaliyetleri artmaya başladı. Özellikle eski minibüslerle yapılan geziler öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye atıyor

Okullarda eğitim-öğretim yılının son günlerine doğru öğrencilere yönelik gezi turları da artmaya başladı. Dönem sonu yaklaştıkça okul gezileri talebi de arttı. Öğrencilerin bir yıllık yoğun temposundan sonra gerek dinlenme amaçlı gerekse eğitim amaçlı geziler usulüne uygun olarak düzenlenmezse büyük sorunlarla karşılaşılıyor. 

HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYORLAR

Özellikle meydana gelebilecek bir kazada telafisi mümkün olmayan sonuçlar çıkarıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan feci kazalar hala hafızalarda tazeliğini koruyor. 2007 yılında Konya-Aksaray Yolu'nda meydana gelen kazada 35 öğrenci hayatını kaybetmişti.  Önceki gün ise Sivas'tan Kapadokya'ya gezi için öğrenci ve öğretmenleri götüren midibüs virajı alamayınca kaza yaptı. 1 öğretmen hayatını kaybetti, 15 öğrenci de yaralandı.  Yetkililer ise kaçak seyahat acentaları konusunda aileleri ve okul yönetimlerini uyarıyor.  Seyahat acentaları ise büyük bir çoğunluğu okulların düzenlediği gezilerin şahıs ve firmalar tarafından yapılmasından oldukça şikayetçi. Bu durum haksız bir rekabete dönüşmüş noktada, yapılan denetimler de yetersiz olduğundan öğrencilerin bu gezilerde ne kadar güvenli yol aldığı açıkça ortada.

CAN GÜVENLİKLERİNİ TEHLİKEYE ATIYOR

 TÜRSAB Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Yanar, velilerin ve okul yönetimlerinin seyahat sigortasına ve turu düzenleyenlerin TÜRSAB'a kayıtlı olup olmamalarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. TÜRSAB ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ortaklaşa denetim çalışmalarını açıklayan Yanar, "Kaçak gezi düzenleyenlerin sayısı önceki yıllara 3'te 1 oranında azaldı. Fakat hala faaliyet gösterdiklerinin haberini alıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kaçak gezi düzenleyenlerle ilgili gerekli uyarılarda bulunduk. Maalesef kayıtdışı ve sigortasız gezi turlarının büyük bir kısmı üniversite öğrencilerine yönelik yapılıyor. Daha ucuza getirilen bu geziler hem öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye atıyor hem de haksız kazanca yol açıyor. Bu işi hakkıyla yapan seyahat acentalarının ekmeğiyle oynuyorlar. TÜRSAB üyesi firmalar da bu tür korsan geziler düzenleyenlerden ciddi şekilde rahatsız. Biz hem üyelerimizin menfaatini hem de çocuklarımızın can güvenliğini düşünmek zorundayız" dedi.

SEYAHAT SİGORTASI OLMADAN ARAÇLARA GİRMEYİN

Velilerin ve okul yönetimlerinin daha bilinçli olması gerektiğini dile getiren Yanar, "Bazı belediyelerimiz ucuz olsun diye sigortasız turlar düzenliyor. Kar amacı yok diyorlar ama mutlaka servis sahipleri bu işten para kazanıyor. Kaçak gezi düzenleyenlere devlet bin-2 bin TL para cezası veriyor. Kaçak gezi düzenleyenlere yönelik tüketiciler daha bilinçli olmalı. Mutlaka TÜRSAB'a kaydının olup olmadığı sorulmalı. Sigortasız kesinlikle otobüse dahi binilmemeli. Bu insanlar eski otobüslerle geziler düzenliyor. Araçların güvenliği çok önemli. Bu araçları canlarımızı, çocuklarımızı bindiriyoruz. Ona göre dikkatli olmak zorundayız. 'Kaza olursa Allah'tan geldi. Kaza olmazsa ise para kazandık' diye konuşuyorlar. Vatandaşlarımız bu tür okul gezilerinde TÜRSAB üyesi seyahat acentaları tercih etsin" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.