Tehlikeli bekleyiş

Tehlikeli bekleyiş

Yeniceoba’ya yerleşen Suriyeliler zorlaşan kış şartlarına çadır içerisinde yaktıkları ateş ile direnmeye çalışıyorlar. Yetkililerin ‘kayıtları yok’ diyerek duyarsız kaldığı Suriyelilerin içerisinde bebekler de bulunuyor

Cihanbeyli Yeniceoba’ya yerleşen Suriyeliler, tehlikeli koşullarda kışı nasıl geçireceklerini düşünüyor. Suriye’nin Kobani kentinden gelen Suriyeliler Yeniceoba’nın kuzeyindeki bir araziye yerleşti. Yaklaşık 150 kişinin bulunduğu Suriyeli grup, ellerinde bulanan yaklaşık 13 çadıra sığmaya çalışıyor. İçlerinde bebek ve çocukların da bulunduğu grup havaların soğumasına çadır içerisinde yakacak yakarak çözmeye çalışıyor. Buldukları bir teneke içerisinde çalı çırpı yakarak ısınmaya çalışan Suriyeliler can güvenliklerini tehlikeye atıyor. Geçtiğimiz dönemlerde çadırda aynı şekilde ısınmaya çalışan pek çok insan yaşamını yitirmişti. Yetkililer gurubun kayıtları olmadığı gerekçesiyle yardıma yaklaşmazken olası bir ölüm vakasının olmasından endişe ediliyor.

6.20151127091151.jpg

AGD HEYETİ DUYARSIZ KALMADI

Bölgede kalan Suriyelilere Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Meram ve Cihanbeyli temsilcilikleri sahip çıktı. Bölgede eğitim çalışması için bulunan AGD Meram Şubesi üyeleri Suriyelilerin yaşadığı drama kayıtsız kalmadı. AGD Meram Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Toros, Tamer Doğar, Ali İhsan Kaya ve AGD Cihanbeyli Şube Başkanı Zakir Gündoğdu topladıkları yardım paketlerini Suriyelilere teslim etti. Bölgeye yerleşen Suriyeliler hakkında konuşan AGD Cihanbeyli Şube Başkanı Zakir Gündoğdu, grubun Kobani bölgesinden geldiğini ve Kürtçe konuştuklarını belirterek, “Grup kontrolsüz bir şekilde bölgeye yerleşmiş. Şu an bölgede iş sezonu açık değil. Yapacak bir işleri yok. Burada insani olmayan şartlarda kalıyorlar. Isınmak için çadır içinde ateş yakıyorlar. Bu çok tehlikeli. Kış şartları daha da ağırlaşacak. Kışı bu şartlarda geçirmeleri mümkün değil” dedi.

YETKİLİLER DURUMA KAYITSIZ KALIYOR

AFAD ve Cihanbeyli’deki yetkililerle görüştüklerini ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu: “Resmi kurumlar bu heyetin kayıtlarının olmadığını belirterek yardıma yanaşmıyor. Eğer bu insanlar kayıtlı değilse Jandarma bu insanları gitmesi gereken yerlere teslim etmelidir. Gruptaki insanlar da ne yapacaklarını bilmiyor. Ellerinde bir-iki araba var. İzmire’e gidecekleri söyleniyor. Bu insanlara bir yol gösterilmesi, yardım edilmesi gerekiyor.” AGD Meram Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Toros da çadırda konaklayan Suriyelilerin acı bir halde olduğunu ifade ederek, “Çoluk çocuk perişan bir halde. Biz durumlarını görür görmez bir miktar yardım yaptık ama yetersiz. Önümüzdeki günlerde tekrar bir yardım düşünüyoruz. En çok battaniye, çadır ve soba ihtiyaçları var. Küçük bebekler var. Bunlara çocuk bezi lazım. Yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyorlar. Olası bir zehirlenme vakası yaşanabilir. Bölgede spor salonları ve kapalı alanlar mevcut bu insanlar buralara da yerleştirilebilir. Yetkililerden ve hayırseverlerden duyarlılık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum