Adem Turan

Adem Turan

Tefekkür ve empatiye ihtiyaç var

Tefekkür ve empatiye ihtiyaç var

Bahardan yaza geçtiğimiz şu günlerde, ekili alanların olgunlaşması ve kalitenin yükselmesi için yağmura ihtiyaç duyulmaktadır.

Ne var ki, içinde bulunduğumuz haftada sağanak yağmurlar öncesi ceviz büyüklüğünde dolu yağışına şahit olduk. Sonsuz merhamet sahibi olan Yaradan’ın biz kullarına bir mesajı olsa gerek.

Bu uyarıyı iyi analiz etmek zorundayız. Öncelikle empati kurarak nefis muhasebesi yapmak, sonrada, Rabbimizin gücünü, kudretini, büyüklüğünü neler yapabileceğini tefekkür etmemiz buna karşılık insan oğlunun ne kadar aciz ve biçare olduğunu idrak etmeliyiz.

Öncelikle emirlerine tereddütsüz riayet etmeli ve kulluk görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Yasakladıklarından da şiddetle uzaklaşmalıyız. En ufak sıkıntıda bankaların kapılarını çalmak yerine, tasarruf tedbirleri uygulayarak israftan da kaçınmalıyız.

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) (2003=100) 2019 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,99, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 artış gerçekleşti.

Faiz oranlarının yıllık % 20 ila % 25 bant arası uygulandığı bir ülkede enflasyonu düşürmek pek mümkün gözükmez. Zira imalatçı ya da üretici ödediği bu faizleri tüketiciye yansıtmak zorundadır.

Tablo böyle olunca ne otomotiv ne de inşaat sektörü eski günlerine dönebiliyor. Firmalar en kolay yol olan işçi çıkarma seçeneğini tercih ediyorlar. Doğal olarak bu da işsizler sayısını artırıyor.

Bir kez daha gösteriyor ki, faiz belası hiçbir kişi ve kuruluşa çözüm getirmediği gibi daha çok mali sıkıntı çıkardığı aşikârdır. Netice itibariyle en sonunda işletmelerin borçları katlandığı için iflasın eşiğine getirip, arzu edilmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor.

Cenab-ı Hakk Ali İmran 130. Ayetinde “Ey iman edenler! Kat kat faiz yemeyin. Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz” diye kullarını uyarır. Bu ikazlara uymak dileği ile;

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR