Tefeciler krizi fırsat bildi!

Tefeciler krizi fırsat bildi!

Mevlana Caddesi üzerindeki elektrik trafolarının üzerine ve çoğu farklı noktalara "Emekli hacizlilere Acil kredi" adı altında asılan afişlerle özellikle emekliler, tuzağa düşürülmek isteniyor. Bankaların da kredi vermemesini fırsat bilen tefecilerin hede

Ekonomik sıkıntıların derinden derine hissedildiği son aylarda tefeciler yeniden meydana çıktı. Bankaların kredi vermemesi ve ekonomik krizin derinleşmesi tefecileri cesaretlendirdi. Krizi meşru olmayan yollardan fırsata çevirmek isteyen kişi veya kişiler, büyük bir oyun tezgâhlıyor. Kurban olarak da aylık ekonomik geliri yeterli olmayan, gırtlağına kadar borçlu olan ve ileri yaşına rağmen çalışma mecburiyetinde bırakılan "emekliler" seçiliyor. Konya'da şehrin farklı noktalarında bulunan elektrik trafolarına asılan bir yazı, bu kirli oyunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Acil kredi adı altında "Emekli hacizlilere ve emeklilere kredi verilir" yazısı ile ekonomik olarak çıkmazda olan emekli vatandaşlar, tefeci bataklığına saplandırılmak isteniyor. Bankaların özellikle bu dönemde vatandaşa kredi vermeyişini fırsat bilen bu kirli ellere karşı yetkililerin ise önlem almaması ve bu tarz yazıların bulunduğu afişleri görmezden gelerek, sökmemesi de olayın içler acısı tarafını ortaya koyuyor. Ayrıca afişin üzerinde yazılı olan telefon numarasının aranması durumunda istenilen kredinin anında verilecek olmasını "Hemen sonuç" yazarak, borçluların kredi iştahını kabartmaya çalışan bu kirli tezgâhçılar için gerekli müdahale bekleniyor. Afiş üzerinde yazılı olan telefon numarasının özel aramalara kapalı olması da akılları karıştırıyor.

EMNİYET VE SAVCILIK HAREKETE GEÇMELİDİR

Bu tip tefecilerin sürekli türediğini söyleyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, sahtekârların en son 1-2 yıl önce Konya Tarım Fuarı'nda ortaya çıktıklarını hatırlattı. O dönem "Tarla karşılığı anında kredi" şeklinde bir oyun tezgâhı kurulduğunu aktaran Dinç, fırsat kollayan bu insanların genellikle hassas dönemlerde farkı şekillerde ve isimlerle ortaya çıktıklarını ve yetkililerin konu ile ilgili gerekli önlemleri alması gerektiğini de dile getirdi. "Yine söylüyorum, bunlar böyle dönemlerde ortaya çıkıyorlar" diyen Başkan Dinç, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Bunlar, ciddi ipotekler karşılığında kredi veriyor. Emeklinin önü kıış, yeni geliri olmayacağı için alacağı krediyi ödeme imkânı yok. Emekliler ve çiftçiler tuzağa düşüyorlar. Emniyetin bir an önce harekete geçmesi lazım. Müşteri gibi davranıp, bu tezgâhı kuranları göz altına alması lazım. Toplumsal infiallere yol açmadan genelde harekete geçilmiyor. Savcılığın da olayın takibini yapması gerekiyor.

Bu ilanın amaç ve sonuçları belli. Birileri dezavantajlı kitlelere ulaşmak istiyorlar. Yüksek faizi kısa vadede vererek, vatandaşı iyice çıkmaza sürüklemek istiyorlar. Bugün alınan kredi, bir ay sonra nasıl ödenecek? Bakın borca saplanmış olan emekliler bu tarz ilanları çare olarak görebiliyor. Bu ilanlar çare değil, derttir. Toplumsal anlamda yardımlaşma duygumuz ortadan kalktı. Kimse kimseden ekmek parası bile isteyemiyor. Sıklıkla vurgulamak gerekir. Bu tip insanlar, ortamı kesiyorlar, talepleri iyi biliyorlar. Çok sayıda kişi değişik isimler altında masum görünmeye çalışıyor. Bunlar masum değil. Bir de bu ilanı verenler gibi açıktan reklamla vatandaşın karşısına çıkanlar var. Borç parayı sadece banka verebilir, zaten bu da bir kanun gereğidir."

2 İLE 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Borcu sadece banka ve finans kuruluşlarının verebileceğine dikkat çeken Avukat Fatih Özer ise  bunların dışında başka kimsenin borç veremeyeceğini belirtti. Aksi halde yasaya muhalefet suçu işleneceğini ve bunun adının da tefecilik olacağını vurgulayan Özer, "Ceza Kanunu'nda yasaktır tefecilik. Türk Ceza Kanunu (TCK) 241. maddesine göre tefecilik ekonomik bir suçtur. Kazanç elde etmek amacıyla ödünç para verenlere tespiti halinde 2 ile 5 yıl hapis cezası verilir. Ya da 5 bin güne kadar da adli para cezası yazılır. Büyük bir cesaret böyle bir ilan vermek. Anlamak zor" şeklinde konuştu.  

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.