Tedavi oranı artıyor

Tedavi oranı artıyor

2016 yılında, geçmiş yıllara oranla bağımlı madde kullanıcı sayısında bir artış yaşanmadı. Bağımlı gençlerin, tedavi olma oranı ise arttı. Uzmanlar, “Bağımlılık belasından kurtulmak zor ama imkansız değil. Herkes elini taşın altına koymalı” dedi

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü, hastaneler ve sivil toplum kuruluşları (STK)'lar; uyuşturucuyla mücadele etmeye devam ediyor.  Farklı sebeplerden dolayı bağımlılık bataklığına düşen gençler, el birliği ile kurtarılmaya çalışılıyor. Gençlerin tedavi sürecinde sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Alınan bilgilere göre 2016 yılında geçmiş yıllara göre bağımlı madde kullanıcı sayısında bir artış gözlenmedi. Madde bağımlısı gençlerin tedavi olma oranı ise geçmiş yıllara göre arttı.

BAĞIMLI SAYISINDA ARTIŞ YOK

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyhekim Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr.  İbrahim Eren 2015-2016 yılları arasında madde bağımlısı sayısının artmadığını dile getirdi. Yeni hasta sayısının fazla olmadığını vurgulayan Eren, “Madde bağımlıları uyandı, şimdi tedavi olmayı deniyorlar” dedi. Eren, “Başarılı bir şekilde maddeyi bırakmak mümkün. Tedaviye uygun olacağını düşündüğümüz bağımlılara cilt altı implant yani çip tedavisi uyguluyoruz. AMATEM'de 26 yatağımız var. Gün itibari ile hepsi dolu. Olumlu gelişmelerden memnunuz. Çıkmaz bir yol olabilir ama imkansız değil” açıklamalarında bulundu.

KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZI TAKİP EDİN

Uyuşturucu maddelerin sigara gibi zannedildiğini fakat hafife alınacak basit bir şey olmadığını kaydeden Eren, bağımlıları kullandıkları maddenin etkisinden arındırarak, işe başladıklarını belirtti. Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Madde, kullanan kişinin karaciğer ve beynine zarar vermişse tedavi ediyoruz. Uyuşturucu maddeden kurtulmak çok yönlü bir süreç. Biz,hastaları burada tedavi edip, bundan sonraki süreçte izlenecek yolları anlatırız. Aile ve çevrede bu konuda çok önemli bir yere sahip. Yaşı küçük olan çocuklar, ailesi tarafından takip edilmeli. Hangi ortamlarda takılıyor, kiminle geziyor iyi ayırt edilmeli. Bazı maddeler var ki; bir defa kullanıldıktan sonra bile kişiyi bağımlı hale getirebiliyor. Toplumumuzu bilinçlendirmek için bu konuda eğitimler sürdürülmeli.”

GENÇLER TEDAVİ OLMAYI TERCİH EDİYOR

Gül Madde Bağımlıları Kurtarma ve Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Özkurt,  yaşanan olumlu gelişmelerden memnun olduğunu ve madde bağımlısı gençlerin, artık tedaviyi tercih ettiklerini dile getirdi. Uyuşturuyu bırakan gençlerin de kendilerini sevindirdiğini söyleyen Özkurt, “Gençler, pişmanlık yaşıyor. Tedavi olmama konusunda direten gençler, şimdi artık tedavi olmak istiyor. Bardağın dolu tarafından bakmak lazım. Geriye dönüşler var. Avrupa ile aramızdaki en önemli farklılığımız, inanç sistemimiz. Yurtdışında uyuşturucu kullananlar, bu illetten kolay kolay kurtulamıyorlar. Bizim gençlerimiz hangi hatayı işlerlerse işlesinler; içlerinde Allah'a, peygamberlerine ve ahirete inançları her zaman taşırlar. Madde bağımlısı arkadaşlarımızdan şunları da duyuyoruz: 'Bırakın annemizi, babamızı; Allah'a karşı büyük suç işledik. Utanıyoruz.' Bunlar, duymak istediğimiz güzel şeyler. Pişmanlıklarının farkındalar. Şimdi hayatı daha iyi anlamlandırıyorlar. Anneler babalar, çocuklarının arkadaşlarına ve takıldıkları ortama dikkat etsin. Bu zorluğun üzerinden tek başına gelmek zor. Hep birlikte el ele gençlerimizi bu bataklıktan koruyacağız. Bu bataklıkları kurutacağız” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.