Td-ıhk’da Türk-alman Hayat Hikayeleri İsimli Proje Tanıtıldı

Td-ıhk’da Türk-alman Hayat Hikayeleri İsimli Proje Tanıtıldı

Ost-West-Forum Derneği’nin zihinlerde kalan duvarları yıkmayı amaçlayan Türk-Alman Hayat Hikayeleri isimli proje Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TD-IHK) tanıtıldı. Önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen proje dışlanmalara...

Ost-West-Forum Derneği’nin zihinlerde kalan duvarları yıkmayı amaçlayan Türk-Alman Hayat Hikayeleri isimli proje Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TD-IHK) tanıtıldı. Önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen proje dışlanmalara maruz kalan genç girişimcilere bu tür problemlerin üstesinden nasıl gelecekleri konusunda fikir verme özelliği taşıyor.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TD-IHK) bir resepsiyon çerçevesinde Türk-Alman Hayat Hikayeleri projesi tanıtıldı. Ost-West-Forum Derneği’nin zihinlerde kalan duvarları yıkmayı amaçlayan çalışması kapsamında beş yıldır Türk ve Almanlar bir araya gelip hayat hikayelerini birbiriyle paylaşıyor. TD-IHK Yönetim Kurulu üyesi Tamer Ergün Yıkıcı ekonomi, siyaset ve medya çevrelerinden gelen yaklaşık 50 misafiri selamlarken özgeçmiş ile ekonomik uyum arasındaki bağlantıya değindi ve “50 yıl önce işçi olarak gelen Türkler bugün 90 bin şirketle Almanya ekonomisinin önemli bir parçasıdır.” dedi.

Ergün, genç yaşta Almanya’ya gelen ve burada zorluklara rağmen iş adamı olarak başarı elde eden BOS Spedition GmbH şirketinin sahibi Osman Sönmez’in bu konuda iyi bir örnek olduğunu sözlerine ekledi.

Çocukluğunun bir bölümünü Almanya’da geçiren Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, katılımı ile projeyi onurlandırdı. Büyükelçi, karşılıklı anlayışın tüm iş birliklerinin temeli olduğunu vurguladı: “Birbirimizi anlamazsak, kültürlerimize saygı göstermezsek, inançlarımızı ve düşünce tarzlarımızı uyumlu bir hale getirmezsek bizleri zor bir gelecek bekler. Karşılıklı anlayışımızı güçlendirenler, Almanya'ya, Türkiye‘ye ve Avrupa’ya büyük bir katkı sağlıyor."

Ost-West-Forum Derneği Müdürü Axel Schmidt-Gödelitz ise konuklara altı yıl önce başlattığı Türk-Alman Hayat Hikayeleri projesini tanıttı. Schmidt-Gödelitz projenin amacının karşılıklı önyargıları kaldırmak olduğunu söyledi ve bir Türk katılımcının sözlerini aktardı: “35 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve ilk defa Almanlar bana onlarla aynı seviyede olduğumu hissettirdiler.”

Projeyi Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde yürüten Astrid Wirtz-Nacken Türk ve Almanların düşündüklerinden fazla ortak yönler paylaştığının altını çizdi ve “Hayat Hikayeleri, özellikle İslam'a karşı düşmanlığın arttığı bu dönemde ülkenin iç barışını destekleyen bir projedir.” dedi. Projenin Güney Almanya sorumlusu Zahide Sarıkaş, kendisinin maruz kaldığı dışlamaları nasıl atlattığını anlattı ve projenin özellikle genç insanlara bu tarz tecrübelerle baş edebilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.