Tatile giderken ölüme gitmeyin

Tatile giderken ölüme gitmeyin

Kurban Bayramı öncesi yola çıkacak sürücülere ve otobüs firmalarına uyarılarda bulunuluyor. Bayramın yasa dönmemesi için, trafik kurallarına uyulması ve aceleci davranılmaması gerekiyor

Akıldaki sorular, cevap buldu. Kurban Bayramı tatili, 10 güne uzatıldı. Tatil haberini alanlar, kısa sürede planını yaptı. 26 Ağustos Cuma günü başlayacak bayram tatili için, vatandaş yollara düşecek. Türkiye'nin çoğu noktasında, yoğun trafik akışı yaşanacak. Kendi aracı ile seyahat etmeyi tercih edecek olanlar kadar; otobüs firmalarını tercih edenler de olacak. Geçtiğimiz yılki Kurban Bayramı'nda yapılan tüm uyarılara rağmen, kazalar kaçınılmaz olmuştu. 9 günlük bayram tatilinde toplamda 3 bin 129 kaza meydana gelmişti. Bu kazalarda 103 kişi hayatını kaybetmiş, 7 bin 175 kişi de yaralanmıştı. Ayrıca araçlarda ciddi maddi hasarlar meydana gelmişti. İkazlara rağmen dikkatsiz ve aceleci davranan sürücülere karşı tedbir almak ve bilinçli bir şekilde yolculuğa çıkmak gerekiyor.

ACELECİ OLMAYA GEREK YOK

Kurban Bayramı öncesi trafiğe çıkacak sürücülere uyarılarda bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, bayramların kana bulanmamasını temenni etti. Yaşanan kazalar ile birlikte bayramın yasa döndüğünü söyleyen Memiş, yola çıkacak sürücülerin dinlenmiş ve uykusunu almış bir şekilde trafikte seyretmesinin öncelikli olduğuna vurgu yaptı. Gidilecek yere göre zamanında yola çıkılmasının doğruluğuna değinen Memiş, “Aceleci olunmamalı” dedi. “Emniyet kemeri takma kültürünün oturtulması lazım” diyen Memiş, “Trafik işaretlerine uyulmalı. Hatalı sollamalardan kaçınılmalı. Takip mesafesine dikkat edilmeli. Hız sınırı, aşılmamalı” açıklamalarında bulundu.

4-2-037.jpg

TELEFON İLE UĞRAŞMAYIN

Başkan İhsan Memiş, araçlara fazla yük yüklemenin doğru olmadığının altını çizdi. Uzun yola çıkacak sürücülerin araçlarının tüm bakımını yaptırmasını isteyen Memiş, “Seyir halindeyken, kesinlikle telefon ile konuşulmamalı. Araç sürerken bir yandan da telefon ile konuşmak, sürücünün dikkatini bozuyor” şeklinde konuştu. Memiş, şunları kaydetti: “Varılacak noktaya hemen varalım diye yola çıkmak doğru değil. Aracı bir köşeye çekip vücudu ve ayakları dinlendirmek gerekir. Özellikle alkollü ve kafeinli, içecekler tüketilmemeli.”

BELGESİ OLMAYAN FİRMALARA GÜVENMEYİN

Yolcu taşıyan otobüs firmalarına da seslenen Memiş, vatandaşın canını tehlikeye atacak durumlardan şiddetle kaçınılmasını söyledi. Firma şoförlerinin uykusuz yola çıkmamasını kaydeden Memiş, “Taşıma belgesi olmayan firmalardan uzak durun. Ayakta yolcu taşıyan firmalar bazen olabiliyor. Hizmette aksaklık kabul edilemez. Bayram süresince denetimler de sıkıca yapılmalı. Acil ve ilk yardım ekiplerinin tam donanımlı yollarda olması gerekir. Yağış olan bölgelerde gerekli tedbirlere ehemmiyet gösterilmeli” dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.