Tasavvuf sinema ile dünyaya tanıtılıyor

Tasavvuf sinema ile dünyaya tanıtılıyor

Konya’nın ve Anadolu’nun tasavvuf alanındaki bilgi birikimlerinin sinema aracılığı ile tüm dünyaya aktarılmasını sağlayacak olan Sufisin-Sufi Sinema Günleri başladı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bu yıl birincisi gerçekleştirilen olan Sufisin- Sufi Sinema Günleri başladı. Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 790. yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Sufisin- Sufi Sinema Günleri’nin açılışı Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program ile gerçekleştirildi. Konya’nın ve Anadolu’nun tasavvuf alanındaki bilgi birikimlerinin sinema aracılığı ile tüm dünyaya aktarılmasını sağlayacak olan Sufi Sinema Günleri, aynı zamanda üç gün sürecek sinema gösterimleriyle sinemaseverleri tasavvuf alanında çekilmiş olan filmlerle buluşturacak.

TANITIMDA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Programı’nın açılışında konuşan Vali Yakup Canbolat, sinema günlerinin hem sinema sanatına hem de Konya’nın dünyadaki yerinin manevi sahibi Hz. Mevlana ve Mevleviliğin anlaşılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.  Tasavvufun İslam’ın en özgün yorumlarından birini ortaya çıkardığını belirten Canbolat, “Toplumların tarihsel süreçte elde ettikleri bilgi ve birikimleriyle manevi değerlerini gelecek kuşaklara aktarılması ancak çağın şartlarına uygun hale getirilmesiyle mümkündür. Bilgi ve teknoloji çağı olarak nitelenen günümüzde kendi kültürümüzü ve manevi değerlerimizi insanlarımıza en uygun iletişim araçlarıyla sunmak durumundayız. Büyük kitlelere ulaşmak açısından önemli iletişim araçlarından biri olan sinema modern çağımızın gelişmiş ve en etkin sanatlarımızın başında yer almaktadır” diye konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZ ADINA SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, tasavvufun sinema eserlerine konu edilmesi ve bu alanda yapılmış filmlerin sinema günleri kapsamında izleyici ile buluşturulmasının kültürümüz adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Sinemanın bir sanat dalı olmasının yanında kitleleri peşinen sürükleyen etkili bir iletişim aracı olduğunu aktaran Gül, “Tasavvufun sinema aracılığı ile anlatılması ve tanıtılması, onun daha geniş kitlelere daha kısa ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar da, Sufisin- Sufi Sinema Günleri’nin Konya’nın bir cazibe merkezi ve marka şehir olmasına, daha entelektüel ve estetik bağlamda destek olmayı gerçekleştirmek yolunda önceki yapılanların yanı sıra atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.Yarar, Sufisin-Sinema Günleri’nin amacı hakkında, “Konya ve Anadolu’nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda bir lobi gücüne ulaşmayı hedeflemektedir” dedi.

SİNEMA BÜYÜK BİR POTANSİYALE SAHİP

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mithat Büyükalim, Sinemanın birçok sanat dalını içinde barındıran kapsamlı ve zengin diliyle tarihe tanıklık eden, toplumsal gerçekleri kuşaktan kuşağa aktaran bir sanat dalı olduğunu belirterek, “Sinema kitleleri etkileme noktasında büyük bir potansiyele sahiptir. Biz de Türk sineması olarak da değerlerimizi, kültürümüzü ve ülkemizin sesini tüm dünyaya duyurmada etkin bir araç olarak kullanmanın farkına vardığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, dünyanın kapitalist bir sinema baskı altında ezildiğini söyledi. Bu kapitalist sistemle insanların algısının yönetildiğini aktaran Şeker, “Bu alanda bizim diyebileceğimiz, bizim kültürümüzü anlatan ve bize hitap eden eser sayısı az sayıda. Bu tür eserlerin sayısının çoğalmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

GURUR DUYUYORUZ

Üniversite olarak sinemaya önem verdiklerini aktaran KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Üniversitemiz sinema sanatına verdiği önemi, tarihi sorumluluğunu yapımını üstlendiği Deniş Karatay filmi ile göstermiş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Filmimizin kültürümüze önemli katkı sağladığını düşünüyoruz. Sinema günleri dolayısıyla gerçekleştirilen sinema günlerinin de başta Mevlana olmak üzere ülkemizin ve şehrimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Programda protokol konuşmalarından sonra Semih Kaplanoğlu yönetmenliğini yaptığı Buğday filminin gösterimine geçildi. Sufisin Günleri kapsamında 6’sı belgesel, 1’i animasyon, 6’sı da uzun metrajlı olmak üzere 13 eser gösterimi, söyleşi ve panel programları gerçekleştirilecek.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.