Tartışmalı Kitap Fuarının Kapanmasına Mahkeme Geçici 'Dur' Dedi

Tartışmalı Kitap Fuarının Kapanmasına Mahkeme Geçici 'Dur' Dedi

Afyonkarahisar’da, şehrin işlek bir caddesinde bir arsa üzerinde açılan kitap fuarı, izin alınmadığı ve korsan satış yapıldığı gerekçesiyle Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından kapatılmak istendi.

Afyonkarahisar’da, şehrin işlek bir caddesinde bir arsa üzerinde açılan kitap fuarı, izin alınmadığı ve korsan satış yapıldığı gerekçesiyle Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından kapatılmak istendi. Ancak zabıta, işletmenin avukatı Ünal Demirkan'ın mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararını aldırması üzerine, kitap fuarını mühürlemekten vazgeçti.

İdare mahkemesi, yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurarak Afyonkarahisar Valiliği'nden işleme dayanan tüm belge bilgilerin ve alınmışsa onaylarının dökümünü istedi. Mahkeme, kapatma işlemi sonrasında giderilmesi güç zararlar doğacağından iş yerinin 5 gün süreyle açık kalmasına izin verdi. Bu süre sonrasında işletmenin açık kalıp kalmayacağına mahkeme karar verecek.

İş yeri sahibi Şerafettin Külcüoğlu’na önce sözlü uyarıda bulunan zabıtalar, daha sonra iş yerine gelerek mühürlemek istedi. Külcüoğlu, bunun üzerine avukatı Ünal Demirkan’ın gelmesini beklediğini, herhangi bir tutanağa imza atmayacağını belirtti. Bu sırada zabıtalar, Külcüoğlu’na Kabahatler Kanunu’nun 38’inci maddesi olan ‘Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından idari para cezası verilir’ hükmüne dayanarak 91 lira ceza yazdı. Fuar için belediyeden izin alınmadığını söyleyen zabıtalara karşılık, işletmeci Şerafettin Külcüoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan belgeleri göstererek, bir ay süreyle kitap çadırında satış, imza günü, tanıtım günü etkinliği düzenleyebileceklerini anlattı.

Kitap fuarına gelen Avukat Ünal Demirkan da mahkeme tarafından alınan kapatmanın durdurulması kararını zabıtalara gösterdi. Zabıtalar, mahkeme kararının görülmesinin ardından fuarı kapatmaktan vazgeçti. Gazetecilere açıklama yapan Avukat Ünal Demirkan, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden izin alındı. Ancak galiba yasaların ilgili hükümleri yanlış yorumlandı. Kapatma cezası, ancak bandrolsüz ürün satıldığında uygulanabilir. Ancak burada bandrollü ürün satılıyor. Maliye’ye de bu durum fuar açılmadan bildirildi.” dedi.

Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Turan Gedikkaya da bu tür yerlere iş yeri açma ruhsatı veremediklerini söyledi. Gedikkaya, "Biz zaman zaman şehrin bazı bölgelerinde açılan gıda kermesleri gibi organizasyonlara geçici olarak izin verebiliyoruz. Ancak bunlar da şikayet konusu olabiliyor. Burada da bize yapılan bir şikayet vardı. Biz de bunun üzerine önce gidip sözlü olarak uyardık, ancak buna uyulmayınca kapatmak istedik. Fakat idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı alınca ona uymak zorunda kaldık.” açıklamasını yaptı. Gedikkaya, idare mahkemesinin 5 gün süre vererek Afyonkarahisar Valiliği'nin savunma yapmasını istediğini, fuarın açık kalıp kalmamasına mahkemenin karar vereceğini anlattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.