Tarsus 11. Yenice Barış Ve Kültür Festivali Kutlandı

Tarsus 11. Yenice Barış Ve Kültür Festivali Kutlandı

Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '11. Yenice Barış ve Kültür Festivali' kutlandı. Etkinlik, Atatürk anıtına çelenk konulması ve gökyüzüne barış güvercinlerinin bırakılmasıyla başladı. Saygı...

Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '11. Yenice Barış ve Kültür Festivali' kutlandı.

Etkinlik, Atatürk anıtına çelenk konulması ve gökyüzüne barış güvercinlerinin bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından kortej Churchill Barış Parkı'na yürüyerek, Barış Anıtı meşalesini yaktı, ardından İnönü-Churchill görüşmesinin yapıldığı Barış Vagonu'nu ziyaret etti. Resim sergisinin gezilmesinin ardından konuklara sıkma ve ayran ikram edildi.

Programın devamı ise eski belediye arkasında bulunan alanda gerçekleşti. Burada, Mersin Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu, ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası mini bir konser verdi. Aşuk ve Maşuk'un gösterisinin ardından Çamalan Köyü halk oyunları ekibi “Mengi” oyunu ile izleyicilerden alkış aldı. Konser bölümünde ise Mahzuni Şerif'in oğlu Emrah Mahzuni seslendirdiği parçalarla Yenicelileri coşturdu.

Açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, herkesin birbirine saygılı ve sevecenlikle yaklaşması gerektiğini söyledi. Yenice'nin önemli bir yerleşim birimi olduğunu belirten Başkan Can, "2. Dünya Savaşı’nda İngiltere Başbakanı Churchill, Türkiye’nin Almanya’ya karşı savaşa girmesi için elinden geleni yapmıştır. Hatta sırf bunun için Türkiye’ye gelmiş ve İsmet İnönü’yle Yenice Tren İstasyonu’nda buluşmuştur. 1943’te temeli atılan bu barış Türkiye’nin savaşa girmemesini sağlamıştı. 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı döneminde 30 Ocak 1943 tarihinde İsmet İnönü bu tarihi kararı Yenice’de almıştır. Bu görüşme Yenicemizin 'Barış Beldesi' olarak tarihte anılmasını sağlamıştır. Böyle bir barış görüşmesine ev sahipliği yapmış olmak Yeniceliler ve Tarsuslular için büyük bir onurdur. Onun için Yenice bizim için çok önemli bir yerleşim yeridir" dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.