Tarlalar taştan temizleniyor

Tarlalar taştan temizleniyor

Yaz aylarında tarladan mahsullerini kaldıran çiftçiler, yeniden ekim işlemlerine devam ediyor.

Yaz aylarında tarladan mahsullerini kaldıran çiftçiler, yeniden ekim işlemlerine devam ediyor. Yeni sezon hazırlıkları kapsamında taşlı tarlalar da makine yardımı ile temizleniyor. Tarla içerisindeki taşlar ise hem ekipmanları aşındırıyor hem de verimi olumsuz etkiliyor

Yüksek oranda verim kaybına neden olan tarla taşları, modern makinelerle topraktan bertaraf ediliyor. Daha çok verim almak için arayışa giren çiftçiler, tarlalarını taştan arındırıyor. Tarladaki taşlar makine aracılığıyla toplanıyor. Bazı bilinçli çiftçilerin tarlasını taşlardan arındırdığını belirten Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, "Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da kolaylaşır. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabilir. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki eder. Diğer yandan, taşları topraktan toplanarak uzaklaştırılmasının çiftçiye başka yönlü bir ekonomik kazanımı da söz konusudur. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk ve benzeri gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masrafları da düşürecektir. Çiftçimize ekonomik yöndende da yarar sağlayacaktır" dedi.

10 BİN TON TAŞ TOPLADIM

Tarlasını temizleyen çiftçi Selçuk Pekerman da, tarlasını yeni ekim yılı için hazırladığını ve bu kapsamda tarlanın yüzeyinde bulunan taşları makine yardımı ile temizlediğini kaydetti. Tarlanın taşlı olması nedeniyle ekim ve hasat dönemlerinde zorluk çektiklerini ve eskiden taş toplama işini el yordamı ile yaptıklarını ifade eden Pekerman, "Şimdi yeni makineler var. Teknolojinin gelişmesi biz çiftçilerin de işini kolaylaştırdı. Özellikle son yıllarda sağlanan makine ve ekipman destekleri sayesinde tarımsal makinelere kavuşmamızda kolaylaştı. Tarlalardan on bin tondan fazla taş topladım. Taşları tarlaların ortasına yığdık" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.