Tarlada temizlik!

Tarlada temizlik!

Çiftçinin hasat mesaisi tamamlandı. Harmanı kaldıran üreticiler yeni sezon hazırlıklarına başladı. Kimi çiftçiler tohum ve gübre ihtiyacını karşılarken, kimi de ekim yapacağı tarlayı taştan temizliyor

Konya Ovası'nda hasat sezonu sona erdi, taş toplama mesaisi başladı. Birçok ilde olduğu gibi Konya'da da ekili arazilerin temizlenmesi için taş toplama projesi başlatıldı. Devlet taş toplayana ekipman desteği de veriyor. Arazilerin temizlenmesi, hem verimi arttırma konusunda hem de arazide çalışma şartlarını iyileştirme açısından çiftçiye büyük kolaylık sağlıyor. Birçok bölge çiftçisi arazi koşulları nedeniye istediği verimi alamıyor. Düşük verim alan üreticiler zor durumda kalıyor. Konya Ovası'nda düzlük alan hayli fazla. Ancak tarlaların bir kısmı taşlık. Taşın fazla olduğu tarlada verim düşük oluyor. Tarlanın içindeki taşlar çiftçinin ekipmanına da zarar veriyor. Bu noktada tarlanın taştan arındırılması büyük önem arz ediyor.

ÇİFTÇİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞITIRIYOR

Konya'da birçok firma tarafından her yıl çok sayıda taş toplama makinası imal ediliyor. Taş toplama makinası üreticiye büyük kolaylık sağlıyor. Makine, taşları önce belirli bir derinlikteki topraktan çıkarıyor, daha sonra bir elek düzeni ile toprağı taşlardan ayırıyor. Toprağın tekrar zemine düşmesini, bir elevatör sayesinde taşların makinenin deposuna götürülmesini sağlıyor. Traktör arkasına bağlanarak çekilen iki tekerlekli bir makina olup, hidrolik güç ihtiyacını traktörden sağlıyor. Taş toplama makinesi sayesinde her gün onlarca ton taş tarlanın dışına çıkarılıyor. Daha önce taş toplama işi insan gücüyle yapılıyordu. Makinelerin çıkmasıyla birlikte insan gücü yerini makineye bıraktı. Makineler sayesinde bir tarladan günde 10-15 römork taş çıkarılıyor.

ÇİFTÇİYE TAŞ TOPLAYIN TAVSİYESİ

Tarlasındaki taşı temizleyen çiftçi Selçuk Pekerman, şunları söyledi: "650 dekarlık alandan yaklaşık 10 bin ton taş çıktı. Taşları tarlanın ortasına yığdık. 4 yıl önce tarlamı taştan arındırdım. Taş toplamak için yaptığım masrafı ilk harmanda çıkardım. Taşın tarlaya ve ekipmana zararı hayli fazla.  Verimi ciddi manada düşürüyor. Sulu bir arazimiz yok. Arazilerimiz kıraç. Bu yüzden mibzerle tarlaya attığımız tohumun bir bölümü taşlar yüzünden dışarıda kalıyordu. Taşlar mibzer dahil tüm ekipmanlara da zarar veriyordu. Biçer şoförü biçim esnasında tablayı taş olduğu için tam indiremiyordu. Taşı topladık rahat ettik. Tüm çiftçilere taş toplamayı tavsiye ediyorum. Taş toplayan her zaman kazançlı çıkıyor."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.