Tarımsal üretime darbe vurulmasın

Tarımsal üretime darbe vurulmasın

Tarımda bahar hazırlıklarının başladığını açıklayan çiftçi temsilcileri, “İlaç, gübre ve fide ihtiyaçlarının tamamını şehirden karşılıyoruz. “Tarımsal üretimin devam edebilmesi için çiftçilerimize şehirlere giriş çıkışta kolaylık sağlanmalı” dedi.

Geçtiğimiz hafta cuma günü alınan kararla Korona virüsü tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak ilinde araç giriş-çıkışları yasaklandı.  İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada söz konusu şehirlere gıda temizlik gibi zorunlu ihtiyaç, lojistik araçlar dışında giriş çıkış yapılamayacağı duyuruldu. Alınan bu özellikle bu günlerde bahar hazırlığına başlayan çiftçileri endişelendirdi. Konya Ovası’nda çiftçiler hububat ekili alanlara ilaç atmaya, pancar ve ayçiçeği gibi ürünleri ekmeye hazırlanıyordu. Ayrıca çiftçiler domates, biber, patlıcan gibi fidelerin de ekimi için arazilerinde hazırlık yapmaya başlamıştı. Tarımsal üretimin devam etmesi için çiftçilere kolaylık sağlanması çağrısında bulunan çiftçi temsilcileri, ÇKS çiftçi kayıt belgesi olan çiftçilerin şehirlere giriş çıkışlarının engellenmemesi çağrısında bulundu.

TARIMSAL ÜRETİME DARBE VURULMASIN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, Konya Ovası’nda bahar hazırlıklarının başladığını dile getirdi. Çiftçilerin şu an ilaçlama çalışmalarını sürdürdüğünü, pancar, mısır ve ayçiçeği ekimi için tarlalarını hazırladığını kaydeden Bestil, “Özellikle bugünlerde çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılaması için şehre gitmesi gerekiyor. İlaç alması gerekiyor. Tohum alması gerekiyor. Bütün bunları köyden temin etme gibi bir durum yok. Bizim hükümetimizin aldığı son kararı destekliyoruz. Bu salgının daha fazla büyümemesi için böyle bir karar alınmalıydı. Ama tarımsal üretimin de devam etmesi için çiftçilerimize şehir giriş ve çıkışlarında kolaylık sağlanmalı. Mutlaka ateş ölçümü yapılmalı. Çiftçilerimiz maske ile şehirlere giriş çıkış yapmalı. Bunlar sağlanmalı. Ama çiftçilerimizin tarımsal üretimin devamı için gereken ihtiyaçlarını da temin etmesi gerekiyor” dedi. 

ÇKS KAYDI OLAN ÇİTFÇİLERE KOLAYLIK SAĞLANMALI

“Tarım Bakanlığına Kayıtlı ÇKS Çiftçi Kayıt Belgesi olan çiftçilerimiz ve onların çalışanlarının seyahatleri, şehirlere giriş çıkışı engellenmemelidir” çağrısında bulunan Bestil, şunları söyledi: “Israrlı şunu söylüyoruz; ‘tarımsal üretim aksatılmasın.’  İlaç, gübre, tohum, yedek parça satın almak isteyen üretici ve çalışanları ve onlara servis hizmeti sağlayanlar yasak kapsamında olmamalıdır. Gerekli tedbirler alınarak kontrollü şekilde seyahatlerine izin verilmelidir. Gerekirse bir çip takılmalı. Bunun için gereken kolaylığın sağlanmasını istiyoruz. Bu konuda sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak’ın da kapısını çalacağız. Tarımsal üretim bu yasak yüzünden zarar görürse ülkemize ve insanlarımız telafisi olmayacak yaralar açar. İthalat ile bile bu sorunu çözemeyiz. Çünkü; birçok ülke tarımsal ürünlerin ithalatını yasakladı. Rusya bile artık Türkiye’ye buğday satmaktan vazgeçti. Parası bile buğday satmıyorlar. Bu krizin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Tarımsal üretim zarar görürse, ülkemiz ve insanlarımız zarar görür. Bu süreçte Türk çiftçisi korunmalıdır.”

FİDELERİN TEMİN EDİLMESİ GEREKİYOR

Önümüzdeki günlerde Konya şehir merkezinde ve köylerde sebze fidelerinin de dikiminin başlayacağını hatırlatan Bestil, “Köylülerimiz domates, biber, salatalık, patlıcan gibi sebzelerin fidesini almak için şehir merkezine gelmek zorunda. Marketteki sebze raflarının boş kalmasını istemiyorsak, yaz aylarında sebze kıtlığı yaşamak istemiyorsak, üreticilerimize bu süreçte destek olmalıyız. Onların tarımsal üretim için gereken ihtiyaçlarını temin edebilmesi için her türlü kolaylığı sağlamalıyız. Bunun için şehir giriş ve çıkışlarında üreticilerimize gereken kolaylık sağlanmalı” çağrısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 adsiz-024.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum