Tarımsal üretim artmalı

Tarımsal üretim artmalı

Tarımsal öğretimin 171. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan yetkililer, “Nüfusumuz sürekli artıyor. Üretimi en az 2 kat artırmamız gerekiyor. Bu şartlarda devam edilirse, 10 yıl sonra gıda temini noktasında sıkıntılar boy gösterebilir” dedi

Tarımsal öğretimin 171. yıldönümü dolayısıyla bir panel gerçekleştirildi. Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'nda düzenlenen panele; Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar,Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, SÜ Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Panelde Konya ticaretinde tarımın ve tarımsal öğrenimin önemi konuları da ele alındı.

KAYNAKLARIMIZ KISITLI HALDE

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, insanoğlunun var olduğundan beri yaşamını sürdürmek için gerekli gördüğü önemli unsurların; beslenme, giyinme ve barınma olduğunu söyledi. İnsan nüfusunun artması ile birlikte kaynakların kısıtlı hale geldiğini kaydeden Baydar, “Bu sıkıntıya çözüm bulabilmek için acilen eğitimler verilmeli” şeklinde konuştu. Baydar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “En kadim mesleklerden biri, tarımsal sektördür. Son yıllarda çok değişik sektörler ortaya çıktı. Hayat, şartlar, teknoloji ve dünyanın gidişatı bu sektörleri oluşturdu. Bir ülkede tarımsal üretim olursa; sanayi, endüstri ve hizmet sektörü de inşa edilir. Kalkınmanın en önemlisi birincil üretimdir. Tarımsal ve kırsal kalkınmaya ağırlık vermeliyiz. Son dönemlerde tarımsal üretim, enerjiden bile daha önemli bir hal aldı. Kaynak yönetimi konusunda bilinç artırılmalı.”

OTURDUĞU YERDEN ÜRÜN SATILMAZ

Tarım sektöründe ayakta kalmanın en önemli yolunun sürekli gelişen bilgiye sahip olmak olduğunu kaydeden Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, “Üretilen değil, satılan mal bizimdir. Türkiye, 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan, 1 buçuk milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında, bereketli topraklar üzerinde olup, gittikçe büyüyen dünya pazarından daha çok pay almalıdır” dedi. “Tarımda teknolojik gelişmeleri takip etmek, kaliteli ürünü rekabet edebilir koşullarda dünya pazarına sunmak dış ticaretin birinci adımıdır” diyen Çevik, şöyle konuştu: “Dünya karşı konulamaz bir hızda değişiyor. Bu hıza yetişebilmek için tarım sektörünün sanayi sektörü ile işbirliğini artırmak gerekir. Oturduğu yerden ürün satmak devri geride kaldı. Konya'nın tüm Türkiye'nin tarım potansiyelini değiştirecek imkan ve kabiliyeti vardır. Yaşanan gelişmeler, yıllık işlem hacmi 9 milyar TL olan KTB, uluslararası  arenada yeni bir piyasa organizasyon yapısı ile hizmet üretmeye yöneltmiştir.”

ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKARILMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, tarımsal kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlama noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Tarımı yerine ikame olmayan en önemli toplumsal olay olarak gören Çalış, “Ötelenemeyen tek ihtiyaç gıdadır. Bunu giderme anlamında mesleğimize çok önemli görevler düşmüştür. Bu göreve bundan sonraki süreç içinde daha büyük bir önem verilmesi gerekir. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, hiçbir ülkenin ihmal edemeyeceği tek meslek grubu da tarımsal üretim ve ticarettir. Ülkemizin coğrafik özellikleri, Türk milletinin tarımsal kültürü göz önüne alındığında biz bir tarım toplumuyuz. Uzmanların belirtmiş olduğu bir durum var. Dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar olacağı biliniyor. Bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için üretimin iki katına çıkması net bir tablodur.  Türkiye, diğer ülkelerden daha farklı bir konumda. 80 milyon nüfusumuz bunun yanı sıra zorluklardan ülkemize sığınan sığınmacılar da var. Biz, insanlarımızın tümünü doyurmak zorundayız. Nerde aç ve çıplak varsa vebali bizimdir. Üretimi artırmalı ve ticareti geliştirmeliyiz. Gıda güvenliğini ön planda tutmalıyız” dedi.

ÜRETİME DESTEK SAĞLIYORUZ

Tarımsal kalkınmanın geliştirilmesi, sektörde mesafe alınması ve üretimin artırılması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, Ziraat Fakültesi'nin 1982 yılında kurulduğunu ifade etti. Misyonlarının toplumsal beslenmemize kaliteli ve  güvenli ürünlerin sürdürülebilir üretimi ve tüketime arzını sağlayarak destek olmak olduğunu da kaydeden Aydın, “Yeni tür ve çeşitlerin üretim sürecine kazandırılması, geleneksel üretim yöntemlerinin modernizasyonu konularında uluslar arası gelişmeleri işbirliği yapacak düzeyde izleyerek yöresel ve ülkesel düzeyde uygulamalarının sağlanabilmesinde teknik donanımı, işbirliği becerisi geliştirilmiş teknik personelin lisans ve lisansüstü düzeylerde hazırlanmasını sağlamaktır. Fakültede çağdaş, yeni tarım tekniklerini ve eğitim konusundaki gelişmeleri yakından takip eden, uygulamalı eğitim olanaklarını artırmaya çalışan bir yönetim anlayışımız mevcuttur. Genç ve dinamik bir eğitici ve idari kadro ile eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.