Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Tarım kampüsü

Tarım kampüsü

 

Bugün değişik bir konuyu köşemize taşımayı  arzu ettik. Geçmiş günlerde üst düzeyde Kamuda görevli olan meslektaşımızla sohbet ediyorduk, iki ziraatçı bir araya gelirse sohbetin konusu ister istemez tarım ve tarımın bugünü yarını…olur

Konuşmasının arasında tarım kampüsü demesi dikkatimi çekti.

Konyamız’da 3 adet üniversite var. Selçuk üniversitesi Alaaddin Keykubat yeleşkesi,tüm fakültelerin lisans ön lisan okullarının bulunduğu devasa bir alan.Öğrenciler veya yakınları bu yerleşkeye vardığında  istediği fakülte veya meslek yüksek okulunu kısa bir süre içerisinde bulabilme imkanına sahip mi ?evet.

Bu örneği  neden verdim ?

Bu gün ülkemiz tarım ülkesi. Fakat yıllardır tarımda standartların üzerine çıkılamamasının sebepleri çoktur. Bu gün bu sebepleri çeşitli kanallarla  araştırılabilir. Bizde yer yer köşemizde de tarımla alakalı konuları eleştirerek yer vermeye çalıştık.

Tarımda en büyük eksiklik bilgi kirliliğinden üreticilerin bir türlü kurtulamaması.

Neyi nerede nasıl ulaşabileceğini bilmiyor.

Yanlış yönlerdirmelerle istediği bilgiye ulaşamıyor.

İşte bu manada tarım kampüsü veya yerleşkesi gerçekten uygulanması gereken bir proje olabilir düşüncesi ile bu konuyu siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedim.

Düşünün devasa bir alan  tarım il müdürlüğü,tarım ilçe müdürlükleri, ziraat odaları,birlikler, kooperatifler, TKDK, KOP İdaresi, Mevlana Kalkınma Ajansı,Toprak Araştırma Ensitüsü,hatta ziraat fakültesi, olursa ziraat meslek liseleri,…. Bir arada, yani tarım kampüsünün içerisinde bu birimlerin hepsi bir arada olsa. Büyükşehir belediyesinin tarımla ilgili daire başkanlığı ,  Hatta ve hatta tarımla ilgili vali yardımcısı bile bu yerleşkenin içerişimde olsa neler neler olur.

Buraya gelen çiftçi sorunu nedir? Belediyelerin beyaz masaları gibi ilk karşılama alanları olsa ve üreticiler bu sorumlular tarafından yönlendirilse, hibe ile ilgili bilgi alacak görevli TKDK,Kalkınma ajansı veya tarım il müdürlüğünün ilgili birimine yönlendirse, KOP idaresi ile bir görüşmesi gerekiyor ise  görevli yönlendirse

Hangi alanda bilgi alması gerekiyorsa oraya yönlendirilse

Belki okurlarımız hayal görme diye içinden geçirse de

Olması gereken bu diye düşünüyorum.

Bugün bakıyoruz Tarım il müdürlüğünün yeri belli diğer ziraat odalarının da yeri belli,ama insanımız bir toprak araştırma nerde bilmiyor bir kop idaresi nerede bilmiyor,TKDK nerede bilmiyor falanca kuruluş nerede bilmiyor.Öbür kuruluş nerede bilmiyor.Bir işi olsa,Günü adres sormakla geçiyor.Bilgiye ulaşamıyor?işi görülmüyor.Gel gitlerde usanmış yapacağı işten de vaz geçiyor mu    ?

Maalesef vaz geçiyor.

İşte bu proje hayatiyete geçmiş olsa üreticilerimiz bilgi kirliliğinden uzaklaşmış olup neyi nerede ne şekilde yapacağını mutlak surette bilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR