Tarım ihmal edilemez

Tarım ihmal edilemez

ZMO Konya Şubesi Başkan Celil Çalış, dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ne olursa olsun hiçbir ülkenin tarımı ihmal etme hakkının olmadığını belirterek, ötelenemeyen tek ihtiyacın beslenme olduğuna dikkat çekti.

Tarımsal öğretimin 171. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Konya şubesi tarafından yapılan geleneksel ‘Başak Gecesi’ düzenlendi. Geceye KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar,  Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence, TMMOB oda başkanları, Ziraat odaları başkanları, Önder Çiftçi Derneği başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

celil-calisir.jpg

100 MİLYONLUK BİR NÜFUSU DOYURUYORUZ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkan Celil Çalış, dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ne olursa olsun hiçbir ülkenin tarımı ihmal etme hakkının olmadığını dile getirdi. Ötelenemeyen tek ihtiyacın beslenme ihtiyacı olduğunu belirten Çalış, “Ülkemiz hem içinde bulunduğu coğrafya hem Türk toplumunun kendi genlerinde bulunan tarım kültüründen dolayı biz tarım ülkesi olduğumuzu ekonomik kalkınmamızda tarımın etkili olduğunu söyleyebiliriz’’ diye konuştu. Türkiye'nin 80 milyonluk nüfusu, 5 milyon sığınmacısı, 15 milyon turistiyle 100 milyonluk bir nüfusu besleme durumunda olduğunu söyleyen Celil Çalış, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre coğrafyalarda bulunan Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerdeki nerede darda kalmış varsa Osmanlı coğrafyasının mirası olarak orada darda kalmış insanların beslenme, giyinme ve barınma ihtiyaçları bizim sorumluluğumuz içindedir. Bu manada nerede aç varsa doyurmak bizim millet olarak sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk son iki yıldır daha da kendisini gösterdi, coğrafyamızda meydana gelen olaylar günden güne artarak devam ediyor. Bu bölgede yaşamanın bir bedeli olduğunu biz bilmekteyiz ve biz tarım camiası olarak daha çok çalışıp her zaman elimizden geleni yapacağız.’’

_dsc5412.jpg

KAR YAĞIŞI ÜRETİCİYİ RAHATLATTI

Gecede ZMO Konya Şubesi İkinci Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu yaptı. Soylu yaptığı konuşmada, “Konya ve Türkiye denilince ziraat camiası ön planda oluyor, biz Konya genelinde özetlediğimizde meslektaşlarımızın gerek özel sektör olsun gerekse kamudaki görevlilerin büyük bir dayanışma içinde olduğunun bir göstergesi olarak her yıl düzenli olarak bu geceleri düzenliyoruz’’ dedi. Geleneksel Başak Gecelerinin dolu dolu geçtiğini söyleyen Soylu, son iki yıldır zirai açıdan kuraklık ve rekolte düşüklüklerinden dolayı morallerinin bozuk olduğunu ama bu sene aralık ayından itibaren yağan karların çiftçilerin yüzünü güldürmeye başladığını söyledi.

GELECEK NESİLLERİ DE DÜŞÜNMELİYİZ

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Burak Akbulut da zirai öğretimin 171. yıl önce başladığını, bu eğitimi başlatan kişilerin artık toprak altında olduğunu, bugüne çok değerli miraslar bıraktığını belirtti ve kendilerinin tarımı çok daha ileriye götürüp sonraki nesillere daha gelişmiş bir tarım uygulaması bırakmak istediklerini söyledi. Gelecek nesillere temiz bir çevre ve verimli topraklar bırakmak zorunda olduklarını dile getiren Akbulut, “Bu toprakları teslim ederken diğer mühendislerden bizi ayıran faktör; bun topraklarımızı gelecek nesillere yetecek ölçekte, onların barınmalarını giyinmelerin ve beslenmelerini her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bu topraklarını kaliteli bir şekilde onlara bırakmak zorundayız. Bu görev bugün adına ziraat mühendislerine düşüyor ve bunu başarabilmenin tek yolu da birlik ve beraberlikten geçiyor. Bugünde burada bu birlik beraberlik için burada toplanmış bulunmaktayız’’ dedi. Konuşmacıların ardında gecede misafirlere yemek ikram edildi ve Ziraat Fakültesi öğrencileri türküler söyledi. Gecenin sonunda hediyeli çekilişler yapıldı, konuklara çeşitli hediyeler verildi ve meslekte 35 ve 45. yılını dolduranlara plaketleri takdim edildi.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.