Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Tarım fuarlarının cazibesi kalmadı

Tarım fuarlarının cazibesi kalmadı

Fuar sözlüklerde yurtiçi ya da yurtdışı ticareti geliştirmek amacıyla düzenlenen ve yerli ve yabancı firmaların mallarının belli süreler içinde sergilendiği büyük ticari merkez  diye ifade edilmektedir.Alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları bu pazarlar genellikle aynı yerlerde ve düzenli aralıklarla, tarihte birkaç günlüğüne kurulurlar. Bu sergiler tek bir iş koluna ya da belirli bir iş kolunun tek bir dalını konu alabileceği gibi her tür ürünü ve hizmeti de kapsayabilir.

**
Tarım fuarına  katılmış bir arkadaşımın hikayesini aktararak ülkemizdeki tarım fuarlarının nasıl bir pozisyonda olduğunu paylaşmak istedim. Hizmet sektöründe bulunan arkadaşımız hizmetlerini tanıtım amacıyla bir stant kiralar ve gelen kişilere hizmeti aktarmaya çalışır.Fakat gelen kişilerin yüzde 98'i hizmeti veya ürünü öğrenmekten ziyade eşantiyon varmı?sorusu ile  karşı karşıya kalkmaktan hizmeti anlatma fırsatı olmadığını söylemekte. Kalem, çakmak, şapka, yiyecek içecek…var mı? sorularına cevap vermekten bıktım. Bir defasında  Stant da  görevli arkadaşların, gelen insanların telefonunu  ismini aldığı eski bir ajandayı, vatandaşın biri aldı götürüyor

-Hop hemşerim ne yapıyon?                                                                                                                                                -Koy o ajandayı dedim .aldığım cevap

-Eşantiyon değilmi bu? Hayır dedim                                                                                                                                                                 -Kalem yok çakmak yok şapka yok ne işin var fuarda diye bir de azar işittim Elinden eski ajandayı zor aldım. Bu yaşanmış olayı  şaka diye düşünsek te gerçekler bu hikayeden öte gidememekte.

**                                                                                                                                                                    Yakın zamanda Antalya ve İzmir Fuarına katılmak nasip oldu.ve üzülerek şunu ifade etmem gerek. Tarım Fuarları cazibesini yitirmiş,işi olmayan vakit geçirmeye gelen insanların uğrak yeri haline gelmesi,firmalar tarafından tanıtım amacı ile  yapılan milyonlarca liranın heba olması, gerçekten içler acısı.

Gördüğüm tablo hiç değişmedi. Gelenler promosyon ne var?  Her çiftçinin elinde birkaç poşet içi broşür dolu. Dayanamadım birkaç çiftçiye  sordum                                                                                                                                                                      -Ne yapacaksın  o kadar broşürü                                                                                                                                                  –Yaa evde çoluk, çocuk, torun baksın! cevabını aldım. Boyama kitabımı bunlar ya                                                                                                                                firmalar fuara katılmasındaki amaç ürününü tanıtması ve o zaman diliminde  en kötü şartlarda masrafını çıkartacak satış veya bağlantı yapması gerek ama  maalesef umduğunu bulamamakta yaklaşık 40 gün sonra Konya tarım fuarı var.  2016 yılında 288 bin 763 bin ziyaretçi gelerek, Tarım Fuarı yeni bir rekora imza atmış oldu. Bu sene ne olur bilmiyorum ama 300 bin kişiyi geçmesi sadece şehirde hareketliliği artırır. Ekonomiye mutlak surette katkısı olacaktır.

Tarım fuarlarında kalabalıktan ziyade hedef kitlelerin gelmesi, gerekmekte,fuarla alakası olan, bilgi sahibi olmak isteyen  kişilerin bile kalabalıktan dolayı gerekli bilgiyi almakta zorlanmakta, firma sahipleri bağlantı yapamamaktan, muztaripliğini dile getirmektedir.

**

2017 Konya tarım fuarında yaşanacak tablo, şöyle olacak; Fuarı organize eden firma yine bu sene  ülkenin çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçilerin yol masraflarının bir kısmını karşılayacak, fuara gelen insanlar ise Konya'ya daha uzak yerden  geliyor ise en azından Konyayı göreyim hesabını yapacak. Yine gelecek kişiler, nasıl olsa aç kalmayacağız kahvede oturacağımıza bir değişiklik olsun, bizi getirip götürecekler, pasta börek kurabiye, birde süt, patates cipsi, buna benzer karnını doyuracak yiyecekler bulurum hesabında olacaklar. Gelenlerin hepsi böyle değil tabiki. Devasa makinalar, traktörler, aletler ekipmanlar, onu sergileyen manken kızlar,her firmanın sesini sonuna kadar açtığı müzik ve tanıtım videolarının gürültü kirliliğine sebep olduğu  böyle bir  organizasyon olmaz. Bu böyle geldi böyle gidecekse ,buna fuar demek bence uygun değil. Böyle organizasyon  kuru kalabalığı toplamak mı? Firmalar ürettiği ürünü hedef kitleye  ulaştırabilmesi mi?

Mevcut tarım Fuarları makine ekipman şovundan başka birşeye benzemiyor. Avrupada fuarlar iki yılda bir yapılıyor.Ülkemizdeki gibi her ilde yapılmıyor. Ülkemizde nerede ise en büyük ilçelerde bile yüzlerce fuar yapılabilmekte, bilhassa tarım fuarları  organizasyonu yapan firmaların kazanç kapısından başka bir maddi organizasyondan öte gidememektedir. Önlemler ve değişiklikler yapılmadığı takdirde tarım fuarları önemini yitirecek gibi gözükmekte..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR