Tarım Fuarına 300 bin ziyaretçi gelecek

Tarım Fuarına 300 bin ziyaretçi gelecek

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Konya Tarım Fuarı'rnda 100 ülke ve 76 şehirden gelecek 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayacaklarını dile getirdi.

Çeşitli kurum ve kuruluşların destekleri ile 19-23 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 17. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı öncesi, Dedeman Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına; TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal'ın yanı sıra; TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Tugay ve KTO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş katıldı. Yapılan toplantıda konuşmacıların ortak vurgusu ise içinde bulunulan ekonomik sıkıntıya ve piyasaların kilitlenmesine rağmen “dövizde istikrarın sağlandığı ve faizlerin düşmesi” oldu.

DÖVİZDE BİR İSTİKRAR SÖZ KONUSU

Bu yılki fuarın 7 ayrı salonda 60 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare açık olmak üzere toplam 90 bin metrekarelik sergileme alanında 20 ülkeden 441 firma ve firma temsilciliğinin ve bin 324 markanın katılımı ile gerçekleşeceğini söyleyen TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 100 ülke ve 76 şehirden gelecek 300 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayacaklarını belirtti. Ayrıca Ersözlü, Merhaba Gazetesi İstihbarat Şefi Emre Özgül'ün de “Çiftçi zor durumda. Bu zor durumun fuarı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Bu fuarın, ticareti artıracağını umuyoruz. Çünkü bu fuar ile 2020 yılı siparişi bile verilebilir. Ayrıca 2-3 ay içinde ekonomik anlamda daha da rahatlama bekliyoruz. Dövizde bir istikrar söz konusu. Faizler düştü. Leasing önü açıldı.”

SEKTÖRDEKİ DARALMA YÜZDE 70'İ BULDU

TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal ise son verilere göre sektörde üretim ve iç piyasadaki daralmanın yüzde 70 mertebesine ulaştığını aktardı. İthalattan ziyade ihracata acilen yönelinmesi gerektiğini kaydeden Önal, “Girdi fiyatı artışı, sektörü zora soktu. Aylık bazda geçen yıla oranla yüzde 70 bir daralma söz konusu. Hem bakanlıklar nezdinde hem de fuarlarımıza nitelikli alım heyetleri getirilmesi için gayret sarf ediyoruz. Çiftçilerimizin girdi maliyetindeki aşırı yükselmeye bağlı olarak talepteki belirgin düşüş nedeniyle iç piyasaya gerçekten çok olumsuz koşullarda seyrini sürdürüyor” şeklinde konuştu.

EKİM ALANLARININ DARALMASINA BAKMAYIN!

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Tugay da yine gazetemiz İstihbarat Şefi Emre Özgül'ün “Konya'da ekili buğday alanlarının azalması ve hayvanların kesim beklemesi ile ilgili” sorusunu yanıtladı. Tugay, şunları kaydetti: “Buğday ekim alanlarının daraldığına takılmamalıdır. Birim alandan alınan verim artıyor. Çiftçimiz kaliteli tohum kullanıyor. İthalatın azalmasına ciddi katkı sağlıyoruz. Konya'nın elinde hem büyük hem de küçükbaş hayvan yeterince var. Evet, bir sıkıntı yaşandı ama ithalat düşecek. Damızlık hayvan ithalatını da önemsemeliyiz. Bizim için gerekli.” Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş da istihdama önem verdiklerini ve yapılacak olan fuarın da istihdama fazlası ile katkı sağlayacağını dile getirdi.

İDRİS BAKAN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.