Tarım can çekişiyor

Tarım can çekişiyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atalık, “Çiftçi son 16 yılda Belçika’dan daha büyük bir tarım alanını işlemez oldu" dedi

Tüİk tarafından açıklanan “Bitkisel Üretim 1. Tahmini” istatistiklerinin ardından TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden yazılı basın açıklaması yapıldı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atalık, “2018 yılı, tıpkı önceki yıllar gibi bitkisel üretimde kendimize yeterlilik açısından son derece başarısız bir yıl olarak tarih sayfalarına geçti” dedi.

BUĞDAY ÜRETİMİ GİDEREK AZALIYOR
TÜİK tarafından açıklanan buğday üretimi istatistiklerine değinen Ahmet Atalık, “Buğday üretimi 21.5 milyon tondan 20 milyon tona geriledi” dedi. Ahmet Atalık, “Gıda sanayiinin en önemli hammaddesi olan buğday ithalatı 2017 yılında 5 milyon ton, 3.8 milyar TL olmuştur. Bu yılın ilk üç ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre % 148 daha fazla buğday ithal edildi ve daha şimdiden 1.6 milyar TL ödeme yapıldı. Yine aynı süreçte un ihracatımız 922 bin ton / 1 milyar TL’den 815 bin tona / 944 milyon TL’ye geriledi” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK GDO’LU MISIRLARA MAHKÛM EDİLDİ!
Mısırda da net olarak ithalatçı konumuna geçtiğimizi ifade eden Atalık, “Mısır üretimi 5.9 milyon tondan 5.7 milyon tona geriledi. Mısır ithalatı 2017 yılında rekor kırarak 2,1 milyon tona / 1.6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu yılın ilk üç ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre 10 kat daha fazla mısır ithal edildi ve daha şimdiden 784 milyon TL ödeme yapıldı. Meralara gereken önemin verilmediği ve amaç dışı kullanıldığı ülkemiz, fabrika yeminin hammaddesi mısırda da artık net ithalatçı bir konumdadır ve hayvanlarımız GDO’lu mısırlara mahkûm edilmiştir” açıklamalarında bulundu.

BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE ARAZİ İŞLENMİYOR!
Son 16 yılda Belçika’dan daha büyük tarım arazisinin işlenmediğini belirten Ahmet Atalık, “Çiftçi emeğinin karşılığını alamadığı için tarımsal üretimde arzu edilen artış sağlanamıyor. Çiftçi son 16 yılda Belçika’dan daha büyük bir tarım alanını, son bir yılda Zonguldak büyüklüğünde tarım arazisini işlemez oldu. İnatla üretmeye çalışan çiftçi ise yapılan her bir ithalat ile zora sokuldu. Tarım desteklerinden yararlanabilmek için çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2.8 milyondan 2017 yılında 2.1 milyona geriledi. Tarım arazileri küçülür, çiftçi azalır, sistem üretmek yerine ithalata döndürülürken ziraat fakültelerinin sayısı ise adeta her ile bir fakülte mantığıyla artırılmaktadır” diye konuştu.

DOMATES İHRACATI DÜŞTÜ
Açıklamasının devamında çeltik, kırmızı mercimek, kuru fasulye, ayçiçeği, pamuk ve soyada da ithalatın giderek arttığını söyleyen Ahmet Atalık, “Bu ürünlerde kendimize yeterlilik açısından aradığımızı bulamadık” dedi. Sebze ihracatına da değinen Atalık, “Sebze ihracatımız içerisinde en büyük paya sahip domates üretimimiz 12 milyon 750 bin tondan 12.6 milyon tona geriledi. 2017 yılında 2.1 milyar TL’lik sebze ihracatımız içerisinde domatesin payı 1.1 milyar TL olmuştur. Geçen yılın ilk üç ayında 455 milyon TL olan domates ihracatımız bu yılın ilk üç ayında 398 milyon TL’de kaldı” diye konuştu.

TÜİK’in istatistiklerine göre yüzü güldüren tek kalemin meyve üretimi olduğunu belirten Ahmet Atalık, “Yüzü güldüren tek kalem ise meyve üretiminin % 6.2 artacağı oldu. Ancak onda da üreticisinin hiçbir yıl emeğinin karşılığını bulamadığı fındıkta %14.1, meteorolojik şartlardan etkilenen kayısıda % 23.9 azalış olacağı belirtildi” dedi.

Kaynak: milligazete.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum