Tarım Alanları Da 'Kamu Yararı' Diye Madenciliğe Açılıyor

Tarım Alanları Da 'Kamu Yararı' Diye Madenciliğe Açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmeliğe eklenen bir madde ile, tarım arazileri de madencilik faaliyetleri için teşvik ediliyor. ‘Kamu yararı’...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmeliğe eklenen bir madde ile, tarım arazileri de madencilik faaliyetleri için teşvik ediliyor.

‘Kamu yararı’ ifadesi eklenerek tarım alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasını planlayan yönetmelik düzenlemesi 7 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığı günden bu yana uygulamada.

‘Tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri’ başlığı ile Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’nin üçüncü maddesine eklenen düzenlemede şu ifadeler yer alıyor:

"EK MADDE 1 – Tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13 üncü maddesi gereğince Bakanlıkça kamu yararı kararı alınması gereklidir. Bu bağlamda ruhsat sahibinin kamu yararı kararı alınması için Bakanlığa bir dilekçe ve Bakanlıkça istenmesi uygun görülen evrak ile birlikte müracaatta bulunması gerekir.

Bakanlık yapılan müracaatı öncelikle evrak üzerinde inceler, eksik veya yanlış evrak varsa müracaat sahibine bildirir. Belgeler tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde, Bakanlıkça oluşturulan bir heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, talep edilen araziye ilişkin Bakanlıkça kamu yararı kararı alınıp alınmamasına ilişkin olarak bir rapor tanzim edilir. Bakanlık, evrak yönünden yaptığı inceleme sonucunda değerlendirmeye aldığı kamu yararı kararı alınması taleplerini değerlendirmeye aldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde sonuçlandırır.

Maden arama ruhsatı sahibi, işletme ruhsatı almak üzere Bakanlığa yaptığı başvuru sırasında bir dilekçe ile Bakanlıktan işletme ruhsatı için incelemede bulunacak Bakanlık heyetinin araziyi işletme ruhsatı dışında kamu yararı kararı alınması açısından da incelemesini talep edebilir. Bu durumda işletme ruhsatı için incelemede bulunacak Bakanlık heyeti araziyi işletme ruhsatı dışında kamu yararı kararı alınması açısından da inceleyerek gerekli raporları tanzim eder.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.