Tarım acınası halde

Tarım acınası halde

Saadet Partisi Konya Milletvekili Aday Mahmut Sami Büyükyılmaz, “Tarım ülkesinde tarım ürünleri ithalatına 17 milyar dolara yakın para harcadık. Buğday, saman, mısır, et ithal eder hale geldik. Tarım acınası bir halde” dedi

Saadet Partisi Konya Milletvekili Adayları Mahmut Sami Büyükyılmaz, İsmail Bulut ve İsmail Aydilek, Kadınhanı’nda onlarca kahve ziyaretinin yanısıra esnafları da ziyaret ederek destek istedi. Ülkenin içinde bulunduğu kötü duurumdan kurtuluş reçetesini de açıklayan adaylar, vatandaşlarda oy sözü istedi. Saadet Partisi Konya Milletvekili Adayı ve aynı zamanda  Kadınhanılı olan Mahmut Sami Büyükyılmaz, ziyaretler sonunda bir değerlendirme açıklaması yaptı. Kadınhanı halkının16 yıldır olarak gerek milletvekili seçimleri gerek referandum gerekse belediye seçimlerinde AK Parti’ye en yüksek oyu verdiğini hatırlatan Büyükyılmaz, “16 Yıldır AK parti bize ne verdi?  sorusunun cevabı maalesef tatmin edici değil. Çevre ilçeler hizmet ve yatırım alırken ilçemiz gün geçtikçe eriyip gitmektedir. Sarayönü, Ilgın ve Bozkır ilçelerimiz 4 yıllık fakülte sözü almıştır, Sarayönü ilçemiz organize sanayi bölgesi sözü almıştır. Bize maalesef gerek hükümet ve gerekse belediye tarafından  yapılan bir hizmet yoktur. Pazar yeri inşaatımız  ve 500 metrelik sel suyu kanalı 2 yıldır yapılıp bitirilememiştir. Bu seçimlerde Kadınhanlılar olarak AK Parti’ye bir ihtar verip ‘Değiştir’ demenin vakti gelmiştir” şeklinde konuştu.

HÜKÜMET ÇİFTÇİDEN PARA KAZANIYOR

Uygulanana yanlış tarım politikaları nedeniyle, çiftçinin zarar ettiğini ifade eden Büyükyılmaz, “Hükümet maalesef çiftçinin derdine derman olacak çözümler yerine popülist politikalarla göz boyamaya çalışmaktadır. Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarındaki artış herkesin malumu. 2017'de çiftçiye destekleme ödemesi 12,7 milyar TL olmuştur ancak kanuna göre yapılması gereken ödeme 30,4 milyar TL olması gerekirdi. Bu durum 2018 yılı için de değişmemiştir. Bütçeden destekleme için ayrılan pay 14,5 milyar TL iken verilmesi gereken miktar 34,5 milyar TL'dir. Hükümetin, 'mazotun yarısı devletten' sözü de sevindirici olmuştu, ama yine sevinemedik. Zira, çiftçimiz tarımsal üretimde 3,5 milyar litre mazot kullanmaktadır. Mazotun 2017 yılı ortalama fiyatı 4,84 TL olarak hesaplanabilir. Bu durumda çiftçimiz kullandığı mazota yaklaşık 17 milyar TL ödeme yapmıştır. Bu miktarın yaklaşık yüzde 60'ının vergi olduğu düşünülürse yaklaşık 10 milyar TL'lik kısmı vergidir. Hükümetimiz adeta çiftçiden para kazanmaktadır” dedi.

TARIMDA İTHALAT BAĞIMLISI OLDUK

“Yanlış tarım politikalarının sonucu ithalattır” diyen Büyükyılmaz, şöyle konuştu: “Türkiye’de toplam işlenen tarım alanının yüzde 33’ünü oluşturan buğday ekim alanı, son 10 yılda 9 milyon hektardan 2017 itibarıyla 7.7 milyon hektara gerilerken nohut ekim alanı yüzde 46 küçülerek 3 milyon 595 bin dönüme geriledi. TÜİK verilerine göre göre 2005’ten 2017’ye Türkiye’deki tarım arazileri 3.2 milyon hektar küçüldü Son bir yılda toplam 336 bin hektar tarım arazisinin küçülmesi, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu, pamuk ithalatı gibi tüm tarım ürünleri ithalatına geçen yıl toplam 17 milyar dolara dayanan bir harcamaya neden oldu. Bir önceki yılın ocak ayı ile karşılaştırdığında 2018 Ocak’ta; 246 bin ton olan buğday ithalatı yüzde 234 artışla 821 bin tona, 48 bin ton olan mısır ithalatı 8.5 kat artışla 404 bin tona; 5 bin ton olan pirinç ithalatı da yüzde 240 artışla 17 bin tona ulaştı.  Tarım acınası bir halde.”

SIĞIR İTHALATI 4 MİLYAR TL’YE ÇIKTI

Ülkemizin her bir köşesinde farklı bir ürün yetiştirmenin mümkün olduğunu söyleyen Büyükyılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Ne acı bir tablodur ki hükümetimiz 16 yıl boyunca yanlışından dönmemiştir. Bir tarım ülkesinin getirildiği hale bakın ki, samanımızı dahi ithal etmek zorunda kaldık. Buğday, nohut, kurufasülye, ayçiçeği tohumu, pamuk, mercimek, mısır ithal eder hale gelmiş olmak bir utanç vesikasıdır. Türkiye, artık her yıl 4 milyon ton düzeyinde buğday ithal eden bir ülke konumuna getirilmiştir. Tarım bitirilirken hayvancılık da bir o kadar kötü duruma getirilmiştir. Adını halkımızın hiç duymadığı ülkelerden kırmızı et veya büyük baş hayvan ithal etmemiz üzüntü vericidir. Müslüman halkın yediği ete bile şüphe karışmıştır. Ülkemizde sığır ithalatı 4 milyar TL’ye çıktı. Türkiye, 2011-2015 döneminde damızlık, besilik ve kasaplık olmak üzere yaklaşık 1.4 milyon büyükbaş hayvan ithalatı yaptı. Çiftçimiz, besicimiz artık bu kötü gidişat karşısında kayıtsız kalmayacaktır. Refah-Yol döneminde her kesimin yüzünü güldürmüş, çiftçi en çok bu dönemde kazanmıştır. Daha önce yaptık, yine yapacağız.”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.