Tarihi temelleri ot tuttu

Tarihi temelleri ot tuttu

Yapımına yıllar önce başlanılan şehir merkezindeki projeler lafta kaldı.

Yapımına yıllar önce başlanılan şehir merkezindeki projeler lafta kaldı. Şehir Meydanı'nda ve Beşyol Kavşağı'ndaki temeller ise projenin belirsizliği yüzünden 2 yıldır bekletiliyor. Tarihi temeller ilgisizlik yüzünden ot tuttu. Temellerden ağaç bile çıkmaya başladı.

Yaklaşık 2 yıl önce başlayan Tarihi Şehir Meydanı Projesi kapsamında eski Adalet Parkı'nda yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkan temel kalıntıları çalışmalarında halen bir ilerleme yok. Tarihi temeller yüzünden çalışmalar 2 yıldır çok yavaş ilerliyor. Meydanın ihalesini alan firma ise iflas etti. Atıl vaziyette olan temeller ot tuttu. Kazı alanı bakımsızlık yüzünden ormana döndü. larak Konya'da “Beşyol” diye adlandırılan yerde bulunan metruk binanın yıkımı ve arkasından başlatılan kazıdan tarihi temel kalıntılarına ulaşıldı. Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan gerekli izinler alınmadığı gerekçesiyle uzun bir süre çalışmalara başlanamamıştı. Selçuklu Müzesi'nin yapılması planlanan yerin akıbeti ise Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na bağlı. Müdürlüğün vereceği karar doğrultusunda proje yeniden planlanacak ya da arkeoloji kazıları için proje uzun bir süre daha hayata geçirilemeyecek. Vatandaşlar şehrin merkezinde olan, atıl vaziyette bulunan temellerin akıbetinin ne olacağını merakla bekliyor.

4-2.20140914114809.jpg

KORUMA KURULU'NUN RAPORU BEKLENİYOR

Bölgenin akıbeti için şu an top Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nda. Konya Büyükşehir Belediyesi'nden aldığımız bilgiye göre projelerin devam ettirilebilmesi için Koruma Kurulu'nun onay veren raporu bekleniyor. Selçuklu Müzesi'nin yapılması planlanan yerin akıbeti ise hala belli değil. Yağan yağmurlar da tarihi temelleri tahrip ediyor. Yavaş ilerleyen bürokrasinin bedelini tarihi temeller ödüyor. Temellere duyarsız vatandaşlar da zaman zaman çöp atıyor. Kötü görüntüye sebep olan çöplerin yanında otların ve çeşitli çiçeklerin de yeşermesi, projeye verilen değeri gösteriyor. Zindankale Katlı Otoparkı'nın temeli atıldıktan sonra tarihi sur kalıntılarının bulunması ile uzun süre ara verilen çalışmalara projenin yenilenmesinin ardından yeniden başlamıştı. Burada bulunan tarihi temeller koruma altına alınarak, otoparkın inşaatı tamamlandı. Temellerin olduğu yere sanat galerisi yapıldı.

4-1.20140914114757.jpg

TEMELLER KADERİNE TERK EDİLDİ

Atıl vaziyette, kaderine terk edilen temellerdeki inşaat malzemesi ise rüzgardan dolayı dağılmış şekilde duruyor. Şehrin merkezinde böyle bir görüntünün hoş olmadığını söyleyen bir vatandaş, “Temeller uzun zamandır atıl vaziyette duruyor. Arada gençler geliyor, inşaatın içine giriyorlar. Çok kötü bir durum, tarihin böyle değer görmemesi. Burası sarayların olduğu sultanların oturduğu yer. Düşünün bir zamanlar Selçuklu sultanlarının ayak bastığı, oturduğu yerde çöpler duruyor. Bu manzara bize, insanımızın tarihi değerlere verdiği önemi gösteriyor. Temeller o kadar süredir boş vaziyette bekliyor ki, temellerin her tarafında çiçek açmış. Otlar yükselmiş. Demir örgüler olmasa bir piknik mekanı gibi duruyor” diye konuştu. Vatandaşlar temellerin neden koruma altına alınmadığını, koruma altına alınmayacak bir durum yoksa projenin neden devam etmediğini, tarihi kalıntılara rastlamışken arkeoloji çalışmalarının neden başlamadığını merak ediyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.