Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor

Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından 4 yıldır Mersin’in Silifke ilçesindeki Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Selçuk Üniversitesi tarafından 2011 yılından bu yana sürdürülen Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında toplam 11 bin 365 metrekarelik alandan 5 bin 365 metrekarelik alanda çalışma yapıldı.

SÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında yaklaşık 50 kişilik kazı ekibi, tarihi kaleyi yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmalarını 2011 yılından bu yana sürdürüyor. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Ali Boran, “Temmuz-Ağustos 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen kazılarda daha çok alanda hazırlık çalışmaları ve temizlik ile 330 metrekarelik açma yapılmıştır. 2012 yılında 23 Ağustos-10 Ekim tarihleri arasındaki kazı çalışmaları sonucu 2 bin 920 metrekarelik alanda daha açma yapılmış, yapılan bu çalışmalar son derece başarılı ve verimli olmuştur” dedi.

“700 YILLIK CAMİ BULUNDU”
Prof. Dr. Boran, 2012 yılında dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin eserinden yola çıkılarak yapılan araştırmalarda 700 yıllık Kale Camii’nin gün yüzüne çıkartıldığını belirterek, “2013 yılında ise 12 Ağustos-11 Kasım tarihleri arasında 2 bin 115 metrekarelik alanda açma yapılmıştır. 2014 yılı kazı çalışmaları ise 20 kişilik kazı heyeti ve 30 işçi ile geçtiğimiz haftalarda başlatılmış olup, çalışmalar halihazırda 6 bin metrekare ölçülerindeki açılmayı bekleyen alanda yürütülmektedir. 2011 yılından bu yana sürdürülen Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında toplam 11 bin 365 metrekarelik alandan 5 bin 365 metrekaresi açıldı. Üç yıl içinde kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Özellikle kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarılmaktadır” diye konuştu.

“ORİJİNAL HALİNE EN YAKIN DURUMA GETİRİLECEK”
Kazı ve restorasyon çalışmalarının amacının kaleyi orijinal haline en yakın duruma getirmek olduğunu anlatan Prof. Dr. Boran, “Böylece surlar, kuleler, cadde ve sokaklar, konutlar, dini, askeri ve sivil mimari kalıntıları yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmayı ve kaleyi yeniden ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Ayrıca kazı sonucu elde edilen bilgi ve bulgularla bilimsel yayınlar yapmak kaydıyla kale tarihi hakkında bilim dünyasını ve kamuoyunu bilgilendirmek, yakın tarihimizin çok önemli bir kültür varlığı olan kalenin ayağa kaldırılarak, tahrip edilmiş, harabe ve yıkıntı görüntüsünden kurtarılmasını sağlamak, toplumda tarih ve tarihi eser bilincini oluşturmaya ve farkındalık yaratmaya katkı sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.