Tarihi sergi açıldı

Tarihi sergi açıldı

Selçuklu Belediyesi’nin organizasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve TIEM’in katkılarıyla İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenen 'Selçuklular' sergisinin açılışı Başbakan Davutoğlu tarafından

Küratörlüğünü Sevgi Kutluay'ın yaptığı ve Konya İnce Minareli Medrese Müzesi, Konya Karatay Medresesi Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Beyazıt Kütüphanesi gibi farklı müzelerden gelen eserlerin sergilendiği "Selçuklular" sergisine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr.A. Haluk Dursun, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vali Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir, Abdullah Ağralı, Leyla Şahin Usta, Rüveyda Gülseren Işık, Uğur Kaleli, Ziya Altunyaldız, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ile çok sayıda davetli katıldı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin konjonktürel şartlarda ortaya çıkmış, sıradan bir devlet olmadığına işaret ederek, tarihi sürekliliğe vurgu yaptığını hatırlattı. "Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti süreklilik çizgisinin" bugün her zamankinden daha fazla anlaşılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, sergiyi de bu açıdan son derece anlamlı bulduğunu ifade etti. Serginin açılmasında emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür eden Davutoğlu, "Emeği geçen bütün kurumlara ve dostlarımıza teşekkürü bir tarih sever olarak bir borç biliyorum. Bu coğrafyanın, bu tarihin inşası yönünde çaba sarf eden bir akademisyen olarak teşekkür ediyorum ama tabi, Selçuklu başkenti Konya'da doğmuş, Osmanlı başkenti İstanbul'da tarihi bilincini pekiştirmiş, bugün de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı olma onurunu, şerefini yaşayan bir devlet adamı olarak da Nizamülmülk'ten bu yana süregelen devlet geleneğimiz çizgisi içerisinde bu serginin bugüne taşınması konusundaki gayretleri dolayısıyla herkese teşekkürü bir kez daha borç biliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

BÜYÜK BİR MEDENİYET

Davutoğlu, serginin açılış kurdelesini İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın da aralarında bulunduğu protokolle kesti. Açılışın ardından bir açıklama yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sergi hakkında bilgiler verdi. Selçuklu Medeniyeti’nin bundan bin yıl önce siyasi ve sosyal hayatın en karmaşık döneminde 300 yıl hüküm sürmüş çok önemli bir medeniyet olduğunu ifade eden Altay,“ Selçuklular yapmış olduğu fetihlerle Anadolu’nun bir Türk yurdu olmasının önünü açan ve aslında 600 yıllık imparatorluğun köklerini oluşturan büyük bir medeniyet” dedi. Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu Medeniyetini tanıtma adına önemli işler yaptıklarını ifade eden Başkan Altay, “Cumhurbaşkanımızın himayesinde 22 ülkede tüm dünyadaki mimari ve müze eserlerinin oluştuğu bir katalog kitap yayınlandı. Ayrıca tüm Türkiye’deki Selçuklu eserlerinin katalogları yayınlandı ve şu anda da tüm Türkiye müzelerindeki Selçuklu eserlerinin envanter kitapları çalışılıyor. Ayrıca Uluslararası Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu, Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Türkmenistan, Japonya ve Avusturya’da Selçuklu Medeniyetine ait fotoğraf sergileri açıldı” dedi.

SERGİ 227 ESERDEN OLUŞUYOR

Altay, “Bugün burada açılan sergimizde 227 eserden oluşuyor. Kültür Bakanlığımızın, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Türk İslam Eserleri Müzesi ile birlikte bu sergiyi açtık. Selçuklulara dair ilk kez sergilenecek birçok eser ortaya çıktı. Bu güzellikler Sayın Başbakanımızın sergimizi açmasıyla da taçlanmış oldu. Umuyorum ki Selçuklu Medeniyeti bundan sonra Türkiye’de ulusal ve uluslararası gündemde daha çok konuşulacak ve hak ettiği yere kavuşacaktır. Bu konuda Selçuklu Belediyesi olarak her türlü gayreti gösteriyoruz. Türk İslam Eserleri Müzesi’nin restorasyonundan sonra Selçuklu Sergisi ile kapılarını açtı. Bu da bizim için çok önemli bir durum. Sergi 27 Kasım'a kadar açık kalacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.