Tarihi Medresede Dökülen Taşların Yeri Sıvalarla Dolduruluyor

Tarihi Medresede Dökülen Taşların Yeri Sıvalarla Dolduruluyor

Erzurum’un en köklü tarihi eserlerinden biri olan Yakutiye Medresesi, ilgisizlikle karşı karşıya.

Erzurum’un en köklü tarihi eserlerinden biri olan Yakutiye Medresesi, ilgisizlikle karşı karşıya. Tarihi medresenin dış kısmındaki taşlar dökülürken dökülen taşların yeri sıvalarla dolduruluyor.
    
    Taşların dökülmesine sebep, tarihi medresenin etrafında düzenlenen etkinlikler gösteriliyor. Tarihi medresede meydana gelen tahribatın, çevresinde yapılan etkinliklerden kaynaklandığı ileri sürülürken söz konusu etkinliklerde yeterli derecede gerekli korumanın yapılmadığı belirtildi. Çetin Kara isimli bir vatandaş, Erzurum’un en köklü tarihi eserlerinden biri olan Yakutiye Medresesi'nin onarıma alınması ve tarihi medreseye sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Kara, “Yakutiye Medresesi Erzurum’da tarihi bakımdan en köklü tarihi eserlerden biri bu yüzden bu tarih esere sahip çıkılmasını dökülen taşların yeniden onarılmasını istiyoruz. Başka şehirlerden Erzurum'a gelenlerin ilk uğrak yerleri arasında olan medrese, maalesef hak ettiği bakımı göremiyor. Medresenin taşları dökülürken çatlamalar belki zamanla kırıklar oluşacak. Önemli bir tarihi esere karşı takınılan bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil. Burada yapılan çeşitli etkinlikler sesten dolayı tarihi esere zarar veriyor. Geçmiş dönemlerde tarihi medresede onarım yapıldı. Ama çok iyi şekilde yapıldığı söylenemez. Yetkilileri bu konuda görev yapmaya davet ediyorum. Tarihi eserler bizim geçmişimizdir. Geçmişini bilmeyenler geleceğini de bilemezler.” diye konuştu.
    
     Tarih Bölümü öğrencilerinden Kadir Liman ise medresenin etrafında düzenlenen etkinliklerin özenle seçilmesi gerektiğini savunarak “Medrese dünya çağında yeri olan bir tarihi eserdir. Bununla ilgili çalışmalarım var. Burada düzenlenen etkinliklerin önemine göre bu alan tahsis edilmeli. Yoksa bu tarihi eserimiz gerçekten yok olup gitmeye mahkum olur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.