Tarihi mağara çöplüğe döndü

Tarihi mağara çöplüğe döndü

Konya merkezde ve ilçelerde bulunan tarihi mağaraların durumu içler acısı. Tarihi mağaralar kaderine terk edildi. Bazı mağaralarda inceleme yapan Tarihçi Devrim Sönmez, mağaraların koruma altına alınmasını istiyor

Şehrin farklı noktalarında çok sayıda mağara bulunuyor. Tarihe tanıklık eden mağaraların durumu ise hiçte iyi değil. Kulu'nun yaklaşık olarak 14 kilometre batısında yer alan Karacadağ'daki tarihi mağaranın duvarları yazı tahtasına dönüştürüldü. Mağara içerisindeki odalarda pislikten geçilmiyor. Poşetler, bira şişeleri, sigara paketleri ve daha bir çok atık maddeler yerlerde. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan mağaranın durumu içler acısı. Mağara, Kulu'nun tarihi ve turizmi açısından önem arzediyor.

TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKALIM

Yaşayageldiğimiz 21. yüzyılda, tarihi eserler üzerine yazı yazmak ve tahrip etmek ne büyük bilinçsizlik ve ilkelliktir. Mağara; varlığını korumak için bir taraftan Kulu'nun sert iklim şartları ve doğa olayları ile mücadele ederken, maalesef bir taraftan da insanoğlunun acımasızca ve bilinçsizce tahribatları ile mücadele ediyor. Lütfen, bilinçli olalım. Tarihi eserlerimize ve yapılara zarar vermeyelim, Kulu'nun tarihi dokusunu bozmayalım. Binlerce yıl tarihi olan bu değerlerimiz, bizlere birçok uygarlıklardan intikal eden bir tarih ve kültür mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarmak hepimizin görevi olmalıdır" diye konuştu. 

MAĞARA KORUMA ALTINA ALINSIN

Mağaranın koruma altına alınmasını isteyen Sönmez, şunları söyledi: "Yetkili kurumlar tarihi, kültürel ve turizm değeri taşıyan bu tür mağaraları değerlendirmelidir ve koruma altına almalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyonlarini yaptırıp, yol ve çevre düzenlemelerini gerçekleştirirse ve mağaralara rutin günlük turlar düzenlerse Kulu, tarihi ve kültürel değeri bulunan bu mağaralardan turizm geliri elde edebilir ve Kulu'ya gezilecek görülecek mekanlar kazandırılmış olur."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum