Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Tarihi Kentler Konyada Buluştu

Tarihi Kentler Konyada Buluştu

Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan’ın bizzat İlgilenerek takip ettiği, düzenleme ve supansorlüğünü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek’in yaptığı “Tarihi kentler Konya’da Buluştu” içerikli toplantı ve gezimleri davetine icabet ederken müşahedelerim oldu.

Her ne kadar dostların tebessüm içinde “Kentler nasıl gelebildi?..” Teşbih (benzetme) nüktesini yapmış olsalar da, aslında kentler değil,  cümle kısaltılmış mecazî (değişmeceli) manada kullanım olmakta.

Türkiye’de ki Tarihi kentler yanında diğer kentlerin Vali ve Belediye başkanları vb. olarak davet edilenler ,çağrıya uyarak Konya’da buluştu.

Teşrif eden yüzlerce misafiri üç gün müddetle ağırlanma ve tarihi yerleri gezdirme başarılı bir şekilde neticelendi.

Türkiye’deki derken daha önce 10-13. Haziran 2008 de yapılan “Dünya Tarihi Şehirler Konferansı”nda ki Dünya şehirlerinden (fezadan değil!) gelenler gibi olmayıp sadece Türkiye içindeki misafirlerimizin bulunduklarını belirtmek istedim ama yinede Konya Dedeman otelinde olan yabancılardan bilhassa Japonların merakla iştirakleri de müşahedem içinde idi.

Ne yazık ki bu güzel tabloyu, aleyhe çekilebilecek en küçük olayı büyülterek Konya için iyi olmayan manşetle sayfa ve ekranlarını dolduran sözde Ulusal aslında Kartel Medya…

Bu düzenleme içinde ne vardı, ne de manşet ve görüntü yaparak duyurmuş oldu. Görenler varsa söylesin yazayım!

***

25 Eylül saat 16 da Konya Dedeman Oteli salonunda başlayan TKB toplantısı sonrası…   

Tarihî Hocacihan Hanı’na gidildi. Burada ilerde bilgi vereceğim oyma taşlardan yerleşim yapma işlemi, ardından Mevlâna müzesi ziyareti ve aslında Mevlâna sülalesinin mezarlarını kapsayan ama nedense Konya Vali’si iken burada ki tarihi eser bile olan mezar taşlarını bir kenara dayayıp 1988 de düz hale getirerek Gül bahçesi yapan Sayın Mehmet Necati Çetinkaya’nın ardından…

Daha sonra burayı bir gösteri yeri haline getirdikleri Gül bahçesinde verilen yemek öncesi konuşmalarla devam etti.

İlk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin Konya’da toplanmasından duydukları memnuniyeti belirterek…

Geçen yıl Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantılarında da 54 ülkeden 500’ün üzerinde Belediye Başkanı ve yöneticisini ağırladıklarını, bu toplantıda alınan kararların tarihî ketler için çok önemli olduğunu belirterek devamla “Toplantılardan Konya olarak çok istifade ettik. O zaman başlayan kardeşlik ilişkileri bugün de artarak devam ediyor. Şimdi de Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin toplantısının tüm katılımcılar ve Konya’mız açısından son derece faydalı olacağına inanıyorum” diyerek selamlamış oldu.

Ardından söz alan Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen topluluğun; doğruların yarınlarına aktarılması için toplandığını ve büyük kentlerin büyük düşündüğünü vurgularken…

 “Günümüzde büyük kentler büyük göçlerin ağır bedelini ödeyerek tarihinden uzaklaşmış olabilir.” Sözüne  ilaveten “Ama bu birliktelik geleceğin ortak dilini oluşturacaktır. Somut-soyut tüm miras bizimdir düşüncesi ile bu toplantıları yapıyoruz.” Vurgulamasını yaptı. Nedense davetsiz oldukları veya edildikleri halde umursamayıp gelmeyebilen diğer partilerden kimseyi müşahede edemedim. Bu arada Muhalif ve bağımsız Belediye başkanları davet edildi de mi gelmediler veya edilmediler mi? müşahedem dışında kaldı.

Ama AK partisinin Ankara’dan icazet edip gelen ve söz alan Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin Tanrıverdi konuşmasında “Kentlerin ortak sorunlarını böyle organizasyonlarla dile getirilmesinin daha gelişmiş şehirlerin oluşmasına katkı yapacağını…” belirtirken Milletvekili Sayın Sami Güçlü de  tarihî eserlerin korunması ve yaşatılmasında ki çabaların faydasını vurguladı.

Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan da, “…Var olan tarihi eserlerin kazanımı için yerel yönetimlerin büyük çabaları olduğunu, bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği…” hususunu kaydetti.

Misafir ve yakınlarının bulunduğu Gül bahçesini kaplayan bir genişlikte yenen yemek sonu Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Mistik Müzik Festivali’ne katılındı.

***

Toplantıların ikinci günü Türkiye Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı ve “Kültürel Koruma ve Yol Haritası” konulu panele katılan misafirler, öğleden sonra şehrin tarihî mekanları gezisine iştirakleri için on’a yakın yeni alınan şehir otobüsleri ile katıldılar..

İlk olarak Sille’de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kent Atölyesi’ni inceleyen misafirler, hayranlık içinde yapılan ağaç oyma ve demir ve taş işleme işlerinin yapılışını bizzat izlediler.

 Bendenizin fevkalâde bir işlem olarak duyurmak istediğim bu işlemin, neden Osmanlı zamanında ki meslek okullarından kaldırıldığı ve yeniden neden ilave edilerek Türk Selçuk ve Osmanlı sanatının öğretilmediğini üzülerek düşündüm.

Konya Büyükşehir belediyesi başkanı Sayın Akyürek ve diğer ilgililerin bu yöndeki çalışmasını takdir etmeden geçemeyeceğim.

Yıllar öncesi Meslek olarak yapılış şeklini bildiğim ağaç oyma işinin yapıştırma mı yoksa oymamı olduğunu ustaların başında bizzat izledim ve takdire şayan gördüğümü belirtmek isterim.

***

Misafirler, Sillede bulunan Kilise gezdirişinden sonra Konya – Ankara yolu üzerinde ki harabe halinde iken, evvelki Selçuklu Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Âdem Esen’in Restore ederek canlandırdığı Zazadın Han, Karatay Medresesi, Alâeddin Camii ve İstiklal Harbi Şehitleri Müzesi’ni de gezerek Mevlana Kültür Merkezi’nde sema gösterisini sükûn içinde izlediler.

***

Toplantıların son günü tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Çatalhöyük’e giden misafirler burada ki yapılan çalışmalar hakkında kazı ekibinden bilgi aldılar.

Böylece üç gün süren misafirperverlik ve misafirlere tarihi günlerin anısı olarak geçen geziler sona ermiş “Evli evine, Köylü köyüne” dönmüş oldu.

***

Sağlık ve esenlik içinde yaşam dileğimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR