Tarihi Huffâzı Camii kendi haline bırakıldı

Tarihi Huffâzı Camii kendi haline bırakıldı

Meram'ın Şükran Mahallesi'nde bulanan Hasbey Dârü'l-Huffâzı Camii (hafızlık okulu) bakım bekliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında restore edilen ve Hatıplı Hacı Hasbey oğlu Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılan Konya'nın en eski tarihi yapılardan biri olan Hasbey Dârü'l-Huffâzı (hafızlık okulu), bakımsızlık içerisinde kaldı. Meram'ın Şükran Mahallesi'nde bulunan mekan, gözlerden uzak bir şekilde kendi haline bırakılmış durumda. Ara sokakların arasında kalan caminin duvarlarına da boya ile isim yazılması dikkat çekiyor. Mekanın  kubbesinde de otların çıkması yetkililerin tarihe ne duyarlı olduğunu gözler önüne seriliyor.

4-7.20150728092711.jpg

Tarihi mekanın avlusunda Arapça ve Türkçe uyarı yazısı bulunsa da birçok kişi uyarılara aldırış etmeden caminin avlusuna çöp atıyor. Tarihi caminin tarihi ise şu şekilde: “Giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre, Karamanoğlu Alâeddin Bey'in oğlu Mehmed Bey zamanında Hatıplı Hacı Hasbey oğlu Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Dârü'l-huffâz olarak yaptırıldığı bilinen kare planlı yapının, zemin katında cenazelik bölümünün bulunması, türbe olarak da yapıldığı kanaatini uyandırmaktadır.  

4-6.20150728092721.jpg

Dârü'l-huffâz'ın iç mekanındaki çini kaplamaları, çini mihrabı ile kubbesi, dışta yüzeysel geometrik desenlerle bezeli cephesi, kapısının dilimli kemeri ve yüksek tamburu ile üzerinde üçgen tuğla çıkıntılı kubbesi dikkat çekiyor. Dârü'l-huffâz'ın güney duvarında , mihrabın her iki yanındaki kalıntılardan duvarlarının belli bir yükzekliğe kadar yeşil renkli üçgen çini levhalarla kaplandığı anlaşılmaktadır. Mihrabı, bitkisel ve geometrik motiflerle bezeli mozaik tekniğinde turkuaz mavisi ve mor renkli çinilerle yapılmıştır.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.