Tarihi evler yok oluyor

Tarihi evler yok oluyor

Konya merkez ve ilçelerde 1900'lü yıllarda yapılan birçok tarihi ev gün geçtikçe yok oluyor. Tarihçiler ve duyarlı vatandaşlar bir asır önce inşa edilen tarihi evlerin korunmasını istiyor

Yüz yıllık geçmişe sahip tarihi evler yetkililerin ve sahiplerinin duyarsızlığı sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir dönem yöre insanının yaşam alanı olarak kullandığı evlerin şu an ki durumu içler acısı. Birçok ev ilgisizlikten yok olurken, bazıları bugüne kadar ayakta kalmayı başardı. Tarihçi Devrim Sönmez, ayakta kalmayı başaran evlerin koruma altına alınmasını talep ediyor.

TARİHİ EV KORUMAYA ALINSIN

Konya'nın farklı noktalarında çok sayıda tarihi evin bulunduğunu belirten Devrim Sönmez, "Bir tarihi taş ev de, Kulu'nun Karacadağ Mahallesi'nde bulunuyor. Ev, ilçe merekezine yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Karacadağ Mahallesi'nde 19. yüzyılda bölgeye yerleştirilen Rişvan Aşiretinden Halikanlı Cemaati'nden insanlar yaşamaktadırlar. Tarihi taş ev adı geçen cemaatten Yalınkılıç sülalesine aittir ve Ermeni ustalar tarafından 1905 tarihinde inşa edilmiştir" diye konuştu. 

BAZI EVLER DİRENEMEYİP YIKILDI

Bazı evlerin tarih olduğunu da belirten Sönmez, "Araştırmalar esnasında bu tarihi ev ile birlikte 3 tane daha benzer evler yapıldığı fakat o evlerin zamana karşı direnemeyip yıkıldığı bilgisine ulaştık. Bu asırlık tarihi taş ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlak edilip, restorasyon çalışması yapılırsa guzel bir kültür evine dönüştürülebilir, içerisinde etnografik eserler sergilenebilir" ifadelerini kullandı.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.