Tarihe gömdüler

Tarihe gömdüler

Beşyol Kavşağı'nda bulunan metruk binanın yıkılmasının ardından ortaya çıkan tarihi temellerin üzeri Anıtlar Kurulu'nun kararıyla toprakla örtüldü. Projenin akıbeti ise belli değil

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya'nın altından tarih fışkıyor. Son yıllarda yapılan inşaat kazılarının bir çoğunda tarihi temeller çıktı. Bu kazılarda ortaya çıkan temeller yüzünden inşaat çalışmaları gecikti. Zindankale Katlı Otoparkı'nın yapımı sırasında ortaya çıkan temeller korunarak, üzerine kültür merkezi yapıldı. 2 yıl önce Konya Şehir Meydanı'nda müze yapılmak için yapılan kazılarda tarihi temellere ulaşıldı. Temellerin üzeri iki yıldır açık bir şekilde bekletiliyor. Selçuklu Şehir Müzesi yapılması planlanan alanda inşaat çalışmaları tamamen durdu. Anıtlar Kurulu'nun vereceği karar bekleniliyor.

12-2.jpg

TARİHİ TEMELLERİ TOPRAKLA KAPATTILAR

Beşyol Kavşağı'nda bulunan metruk binanın yıkımının ardından ortaya çıkan temellerle ilgili uzun süre bir çalışma yapılmadı. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserler ise müzelere bağışlandı. Tarihi temeller ilgisizlik yüzünden zamanla ormana dönmüştü. Temellerin bulunduğu alanda geçtiğimiz ay temizlik yapıldı ve temellerin üzerinde toprakla örtüldü. Temellerin üzeri önce koruyucu bir kumaşla örtüldü. Daha sonra ise tarihi temeller Anıtlar Kurulu'nun kararıyla toprakla temeller kapatıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından misafirhane yapılması planlanan alanın temellerin ortaya çıkması ve geçtiğimiz ay üzerinin toprakla örtülmesinin ardından ne olacağı belirsiz. Büyükşehir Belediyesi, bu alanla ilgili Anıtlar Kurulu'nun vereceği yeni bir kararı bekliyor.

12-3.20141021091821.jpg

KORUMA KURULU'NUN RAPORU BEKLENİYOR

Projelerin devam ettirilebilmesi için Koruma Kurulu'nun onay veren raporu bekleniyor. Selçuklu Müzesi'nin yapılması planlanan yerin akıbeti ise hala belli değil. Yağan yağmurlar da tarihi temelleri tahrip ediyor. Yavaş ilerleyen bürokrasinin bedelini tarihi temeller ödüyor. Temellere duyarsız vatandaşlar da zaman zaman çöp atıyor. Kötü görüntüye sebep olan çöplerin yanında otların ve çeşitli çiçeklerin de yeşermesi, projeye verilen değeri gösteriyor. Zindankale Katlı Otoparkı'nın temeli atıldıktan sonra tarihi sur kalıntılarının bulunması ile uzun süre ara verilen çalışmalara projenin yenilenmesinin ardından yeniden başlamıştı. Burada bulunan tarihi temeller koruma altına alınarak, otoparkın inşaatı tamamlandı. Temellerin olduğu yere sanat galerisi yapıldı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.