"Tandır lezzetini" seri üretime taşıdı

"Tandır lezzetini" seri üretime taşıdı

Konya'da fırıncı Ali Naci Dağlıoğlugil, Anadolu'nun yüzlerce yıllık geleneksel lezzeti tandır ekmeğini, geliştirdiği ve patentini aldığı fırını ile üretiyor

Konyalı fırıncı, Anadolu'nun geleneksel lezzeti tandır ekmeğini geliştirdiği makineyle pişiriyor.

Orta Asya ve Ortadoğu'da da bilinen tandırda ekmek üretimi, teknolojinin gelişimi ve pişirme alternatiflerinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tuttu.

Orta Anadolu başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki köylerde halen varlığını sürdüren tandırda ekmek üretimi, Konyalı mucidin geliştirdiği makineyle yeni boyut kazandı.

"Tandırcı Baba" adıyla bilinen 56 yaşındaki Ali Naci Dağlıoğlugil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tandır ekmeğinin yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış, 100-150 santimetrelik bir çukurun içinde pişirildiğini söyledi.

Tandır geleneğinin 5 bin yıllık geçmişi olduğunu ve günümüze kadar uzandığını anlatan Dağlıoğlugil, "Ninelerimiz ve annelerimiz ekmeği tandırda yapardı. Günümüzde ise fırınlar gelişti. Tandır ekmeği unutuldu. 'Çarşı ekmeği' dediğimiz ekmekte tandırın lezzetini bulmak mümkün değil" diye konuştu.

- Uluslararası patent aldı

Dağlıoğlugil, makinesini yaklaşık 3 yıl önce tamamladığını, sonrasında da patent başvurusunda bulunduğunu kaydetti.

Türk Patent Enstitüsü'nün fırını incelemesinin ardından uluslararası patent almaya hak kazandığını vurgulayan Dağlıoğlugil, "Bu makinenin dünyanın hiçbir yerinde olmadığı ve benzerinin dahi bulunmadığı bildirildi. Patent masraflarımın yarısını da TÜBİTAK karşıladı" dedi. 

Dağlıoğlugil, tandır ekmeğinin katkı maddesi kullanılmadan üretildiğine dikkati çekerek, ekmeğinde sadece un, su, tuz ve maya bulunduğunu dile getirdi. 

Ürettiği ekmeğin tandır ekmeği lezzetiyle aynı olduğuna işaret eden Dağlıoğlugil, şunları kaydetti:

"Ekmeği kaldırım taşı olarak bilinen andezit taşı yerleştirdiğim özel fırınımda pişiriyorum. Bu taşın özelliği, ısıyı uzun süre muhafaza etmesidir. Böylelikle ekmeğin altı da üstü gibi aynı oranda pişiyor. Elektrikli sistem sayesinde fırının içindeki andezit taş dönüyor. Böylelikle ekmeğin her yeri aynı ısıyı alıyor. Kömür veya odun kullanmıyoruz. Ekmeği sıkıştırılmış ahşap tozu olarak bilinen pelitle pişiriyoruz. Günde bin ekmek üretme kapasitesi var. Bunu daha da arttırmak mümkün. İlerleyen günlerde lavaş, simit ve poğaça da üretmeyi düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.