Tanal: Yargılamanın Uzama Sebebi Mahkemedir

Tanal: Yargılamanın Uzama Sebebi Mahkemedir

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, gözaltındaki polislere yönelik yargılamanın uzama sebebi olarak mahkemeyi gösterdi. Tanal, avukatların ve polislerin yaşanan bu durumdan sorumlu olmadığını belirtti. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını...

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, gözaltındaki polislere yönelik yargılamanın uzama sebebi olarak mahkemeyi gösterdi. Tanal, avukatların ve polislerin yaşanan bu durumdan sorumlu olmadığını belirtti.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yürüten polislere yönelik Çağlayan Adliyesi'nde yapılan yargılama devam ediyor. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, yargılamanın uzamasının sorumlusu olarak mahkemeyi işaret etti.

Bu yargılamanın uzamasına sebebiyet veren yargı hizmetlerinin geç ve gereği gibi yapılmamasından kaynaklandığını dile getiren Tanal, " 76 milyon insanımız şunu bilsin ki, bu sorgunun uzun sürmesi, avukatlar ve şüpheliler bu sorguyu uzatmıyor. Bu sorguyu uzatan ve sorgunun uzamasına sebebiyet veren yargının yargı hizmetinin geç ve gereği gibi yapılmamasından kaynaklanıyor. Bir sefer herkesin bunu bilmesi lazım. Avukatların hepsinin tek bir hedefi var. Bir, maddi gerçek ortaya çıkarılsın. İki, adil yargılama yapılsın. Üç, gerçekten şüphelilerin aleyhinde ne delil varsa kendilerine ibraz edilsin.

Ama bu saate kadar isnat ile ilgili herhangi bir delil ne savcılık ne de sorgu yargıcı tarafından şüpheli avukatlarına teslim edilmemiştir. Ceza muhakeme kanunu uyarınca, bir kişi suçlanıyorsa onun aleyhine ve lehine olan tüm delilleri savcının kendi fezlekesine iliştirmesi lazım. Şüpheli olan kişiye onu ibraz etmesi lazım. 'Ey kardeşim senin aleyhine şu deliller var senin bununla ilgili savunman nedir? diye sorması lazım. Maalesef şimdiye kadar avukatların ısrarlı talepleri nedeniyle herhangi bir delil ibraz etmemişler. İddiaya göre şöyle şöyle deniyor. İddiaya göre şöyle şöyle denilmez. Bu kişilerin her insanın lekelenmeme hakkı var. Lekelenmeme bir insanlık hakkıdır. Temel insan ve özgürlük hakkıdır. Bu açıdan adil yargılama ilkesinden uzaklaşıldığı için insanlar burada haksız bir vaziyette lekelenmiş oluyor. Buradaki gözaltı süresinin aşılması adaletsizlik, hukuksuzlukları geçiyorum. Bu anlattıklarımız somut ve yeni adaletsizlikler." diye konuştu.

"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELENİN ÖNLENMESİ İÇİN ULUSLAR ARASI KURULUŞLARA BAŞVURULDU"

Hukukun daha fazla çiğnenmemesi için çeşitli makamlara baş vurduklarını açıklayan Tanal, "İşkencenin yani kötü muamelenin önlenmesi adil yargılamanın yapılması, mevcut olan temel hak ve özgürlüklerin daha fazla çiğnenmemesi hukukun daha fazla paspas altına alınmaması için, Avrupa'daki uluslar arası kuruluşlara başvuruldu. Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenme Komitesine, BM İşkencenin Önlenmesi Komitesine, İşkencenin Önlenmesi Birliği İsviçre'ye Uluslararası Polis Birliği Türkiye Şubesine başvuruldu. Burada da sayın başbakana ilan olunur. Şimdi diyecekler ki bize yurt dışına şikayet ediyorlar. Bu başvuruların hepsi yapılmış durumda. Burada teyit alıp geri dönüş yapanlar da var. Neticede kim hangi hukuksuzluğu yaparsa yapsın biz peşini bırakmayacağız" dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.