'Tam Gün Yasasıyla Böbrek Hastaları Takibi Azaldı, Ölüm Oranları Yüzde 50 Arttı'

'Tam Gün Yasasıyla Böbrek Hastaları Takibi Azaldı, Ölüm Oranları Yüzde 50 Arttı'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Ateş, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'tam gün' yasasıyla nedeniyle böbrek yetmezliği çeken...

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Ateş, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'tam gün' yasasıyla nedeniyle böbrek yetmezliği çeken hastaların takibinin uzmanlar tarafından yapılamadığını, bu nedenle ölüm oranlarının yüzde 10'lardan yüzde 15'lere kadar çıktığını söyledi.

    Türk Nefroloji Derneği tarafından düzenlenen 31. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Antalya'nın Belek beldesinde yapılıyor. Nefroloji, hipertansiyon, diyaliz ve transplantasyon ile ilgili güncel konuların tartışılacağı kongre, alanlarında uzman 66 yerli ve 12 yabancı konuşmacıyla birlikte bin 200'den fazla katılımcı ile gerçekleştiriliyor.

    Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Ateş, böbrek hastalarının yaşadıkları sorunlar ve özel diyalize merkezlerine değindi. Böbrek hastalarının 'tam gün' yasasıyla takibinin zorlaştığına değinen Prof. Dr. Ateş, artık hastaların nefrologlar tarafından değil sertifikalı uzmanlar tarafından yapıldığını söyledi. Bunun nedeni olarak 'tam gün' yasası nedeniyle nefrologların özel diyalize merkezlerinden çalışamaması olduğunu belirten Ateş, "Türkiye'de diyaliz merkezleriyle ilgili bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğe göre diyaliz merkezinin bir sorumlu uzmanının olması gerekir. Tam gün yasası çıktıktan sonra Türkiye'de hemodiyaliz hizmetinin büyük kısmı özel diyaliz merkezleri aracılığıyla yürüyor. Hastaların yüzde yaklaşık 70'i özel merkezlerde diyalize giriyor. Tam gün yasasının çıkmasından sonra özel merkezlerde nefroloji uzmanlarının sorumlu uzman olarak görev alması büyük oranda ortadan kalktı. Kalmasıyla birlikte diyalizde bir takım problemler yaşanmaya başlandı. Son dönemde hemodiyalizde özellikle ölüm oranlarında bir artış var. Yüzde 10 civarından yüzde 15'e yükselmiş durumda. Bunun tek nedeni tam gün yasası, sorumlu uzman olamaması değil tabi ki. Hastalar yaşlanıyor, kötü sonuçların olduğu diyabetik hasta oranı giderek artıyor. Diyaliz ücretlerine zam yapılmıyor. Kalite tabi parayla olur. Faktörlerden bir tanesi de bu. Hastaların nefrolog takibi olmadı. Bu bir etken." ifadelerini kullandı.

    "BONZAİ BÖBREKLERİ DE ETKİLİYOR"

    Kenan Ateş ayrıca son günlerde gençleri ölüme sürükleyen bonzai tehdidine de değindi. Sentetik bir uyuşturucu türü olan bonzai konusunda kongrede 6 bildiri sunulduğunu belirten Ateş, bu uyuşturucunun böbrek yetmezliği nedeniyle de ölümlere yol açtığını kaydetti. Bonzainin böbreği birkaç şekilde etkilediğini anlatan Ateş, kongredeki bildirilere göre incelenen 17 bonzai bağımlısından ikisinin akut böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

    "56 BİN HASTA VAR"

    Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş da Türki’ye de 56 bin civarında diyaliz hastası olduğunu açıkladı. Tam gün yasasıyla beraber takipte sıkıntı yaşanmaya başladığını anlatan Odabaş, "Nefroloji uzmanlarının son birkaç yılda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Özel hemodiyaliz merkezlerinde maliyet artarken seans ücretlerinin artırılmaması kaliteyi azaltıyor." dedi.

    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, dernek tarafından yapılan saha çalışmasının yeni sonuçlarını açıkladı. Çalışmanın 10 yıldır devam ettiğini ilkini 2006'da açıkladıklarını hatırlatan Arınsoy, "2006'daki sonuçlarda her 7 kişiden biri böbrek hastası demiştik. 2011'de yenide aynı hastalara yönelik yaptığımız saha çalışmalarının sonuçlar ortaya çıktı. Her yeni diyalize başlayan 3 hastadan birinin şeker hastası. Hatta bu rakam yüzde 35'e kadar çıktı. Şeker hastalığı maalesef 5 yıl içinde arttı. Bizim ilk çalışmamızda 2006'da yüzde 13'ken 2011'de yattığımızda çalışmada yüzde 18.3'e yükseldiğini gördük. Oldukça ürküten bir artış. Yüzde 20'lere dayanmakta. Erişkin kişilerden 5 kişiden biri şeker hastası gibi bir sonuçla karşı karşıyayız. 2006'da hipertansiyon farkındalık sayısı yüzde 43dü. Bu rakama 5 yıl içinde farkındalık yüzde 70'e çıktı. Bu son derece sevindirici." ifadelerini kullandı.

    

    Toplantıya Türk Nefroloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.