Talha Uğurluel’den  Kılıçarslan Köşkü yorumu

Talha Uğurluel’den Kılıçarslan Köşkü yorumu

Tarihçi Talha Uğurluel, Konya Alaaddin’de bulunan Kılıçarslan Köşkü üzerine, beton şemsiyenin yıkılmasının ardından yapılan ek yapılan hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Selçuklu tarihi ile de pek çok araştırma yapan ve kitapları bulunan tarihçi Talha Uğurluel, Konya Alaaddin’de bulunan Kılıçarslan Köşkü üzerine, beton şemsiyenin yıkılmasının ardından yapılan ek yapılan hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Uğurluel, seyir köşkü üzerine yapılan yapı ve eklemeler hakkındaki eleştirilerini ve önerilerini paylaştı.

Tarihçi Talha Uğurluel’in açıklamaları şu şekilde: “Konya Alaeddin Köşkü restorasyonu ile ilgili tartışmaları ibretle izliyorum Kişiye yada kuruma hedefli eleştiriler yapının dünü nasıldı, bugün ne şekilde en iyi koruyabiliriz ve eski halini en iyi nasıl anlatabiliriz söyleminden yoksun. Yapı 12.yy Selçuklu Eseri. Konya İç Kale Surları üzerine 2.Kılıçaslan’ın inşa ettirdiği bir seyir köşkü. Son şeklini Alaaddin Keykubat döneminde alıyor 19.yy sonlarında kemerli pencereli üst katı hala ayakta Maalesef bu muazzam kısım 20.yy’ı göremiyor. Ama alt katındaki kerpiç eli böğründeler hala durmakta. Bu kıymetli tuğla kerpiç yapıyı tabiat şartlarından korumak lazım. 1961 de beton şemsiye altına alınıyor. Ancak arzumuz eski görkemini gösterebilmek. Şemsiye kaldırılıyor üstüne yağmurdan etkilenmemesi için cam bir zemin yapılarak etrafına orijinalindeki kısımlar ekleniyor ancak yapının üst katı günümüze gelmediği için ilk bakanın bir şeye benzetemeyeceği alt katı cam altında koruyup üst katı ve mukarnasları vurgulamak güzel. Ancak çizimlerinde olduğu gibi zaten orijinal olmayan ekleri gerçekte var olan süslemeleri ile yansıtmak gerekirdi. Bir tanesi İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesinde sergide olan Selçuklu Aslanları’nı da yerinde değerlendirmek güzel olmuş ama gerçek ihtişamı ile, o iki çini kemer ve çini bezemeler eşliğinde olmalı. Köşkün yanlarındaki yapıların da rekonstrüksiyonunu heyecanla bekliyoruz.”

HÂLİD ŞEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum