Tabip Odalarından ‘sahte Doktor’ Vakasına Tepki

Tabip Odalarından ‘sahte Doktor’ Vakasına Tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde sahte doktorun 3 ay süreyle çalışmasına ve bu sürede hiçbir yetkilinin durumu anlamamasına tepki gösterdi. Sağlık sisteminin temelden...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde sahte doktorun 3 ay süreyle çalışmasına ve bu sürede hiçbir yetkilinin durumu anlamamasına tepki gösterdi. Sağlık sisteminin temelden sorunlu olduğuna dikkat çeken İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç, “Diyelim ki bu insan bir asistan. Demek ki bundan sorumlu bir hekim görevlisi devrede yok.” dedi.

Geçtiğimiz gün ortaya çıkan ve bir anda Türkiye’nin gündemine oturan sahte doktor skandalına TTB ve İstanbul Tabip Odası yetkilileri tepki gösterdi. Olayın yetkililer tarafından geçiştirilmeye çalışıldığını belirten Samet Mengüç, “Burada yapılması gereken sistemin eksikliklerini, açıklarını ele almak ve bunların bir daha olmamasını sağlamak. İstanbul’un merkezinde, bir üniversitede, hem de en yoğun olan acil servisinde 3 aya varan bir süreyle nasıl sahte doktor görev yapar? Basamaklı sağlık sistemini kaldırırsanız, muayene ve poliklinik yükünü eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerine yüklerseniz, 75 milyonluk ülkede acil servislerde yılda 90 milyon muayene yapılıyorsa ve sizlerin hedefi bu sayıları daha fazla arttırmak olursa, denetleme mekanizmanız yoksa, sahte doktorun 3 ay görev yapabilmesi şaşırtıcı değildir.” diye konuştu.

Şahsın doktor olmaması sebebiyle soruşturma yapmaya yetkilerinin bulunmadığını dile getiren Mengüç, “Diyelim ki bu insan bir asistan. Demek ki bundan sorumlu bir hekim görevlisi devrede yok. Bu insan bu sürede eğitim seminerine katıldı mı? Tedavi sürecine müdahil olduğuna dair söylemler var. Bunun ortaya çıkması için zaman gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

'SAHTE DOKTOR GÖZLEMCİ DE DEĞİL, MÜDAHİL OLUYOR'

Sağlık sisteminin problemli olduğuna dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Bir kişi hiç diploması olmadan geliyor. Nitelikleri değerlendirilmeden ortam içerisinde kabul ediliyor. Öyle bir hizmet ve eğitim ortamı oluşturulmuş ki dışarıdan herhangi bir insan girip, çıkabilir. Gözlemci de değil, müdahil oluyor. Öyle bir ortam nasıl oluştu bu ülkede? Böyle bir sağlık sistemi nasıl oluştu? Bunun üstünü kapatabilir miyiz? Üstünü örtebilir miyiz? O yüzden bu olay sistemin açığını ortaya çıkardı.” şeklinde konuştu.

'USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ HEKİMLİKTE ÇOK ÖNEMLİ'

Tükel şöyle devam etti: “Eğer siz daha çok hasta bakmayı bir kazanç olarak görürseniz, hastanenin gelirini hasta sayısını göre belirlerseniz, eğitim kağıt üzerinde kalırsa, her şey daha çok hasta ve daha çok para olarak endekslenirse herhangi bir insan bu sisteme girebiliyor. Usta çırak ilişkisi hekimlikte çok önemlidir. Bu ortamdan çok, girilip çıkılan bir ortam olmuş.”

SAĞLIK BAKANLIĞI HABERLERİN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan 'Acilde sahte doktor' başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Sağlık Bakanlığı, söz konusu kişinin bir süre acil serviste bulunduğunu ancak reçete yazması, hasta muayene etmesi gibi hekimlik faaliyetlerinde bulunmasının söz konusu olmadığını bildirmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.