SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras kimdir?

SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras kimdir?

Yunanistan'daki seçimlerde büyük zafer elden eden Alexis Tsipras çocuk yaşlardan itibaren kendisini politikanın içinde buldu.

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı. SYRİZA'nın lideri Aleksis Çipras, 1990’da Miçotakis hükümetinin öğrencilerle ilgili kararlarına isyan eden yüz binlerin liderlerindendi.

Genel seçimlerden zaferle çıkan SYRİZA’nın hükümet kurması durumunda, 40 yaşındaki Aleksis Çipras Yunanistan’ın son 150 yılındaki en genç başbakan olacak, aynı zamanda ilk ateist başbakan.

16 YAŞINDA TELEVİZYONDAYDI

Öğrenci isyanını TV'de o anlatmıştı-Aleksis Çipras

1990 yılında meydana gelen ve üç ay süren “Önlük Hareketi” olaylarında öğrenciler toplu direnişe geçerek okulları işgal ettiler. Hemen her gün protesto gösterileri yapıldı. Olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. Sonunda hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Çipras, o dönemde Yunan televizyonlarının “süperstarı” idi ve halkın da sempatisini kazanmıştı.

ÇİPRAS-CHE-PRAS

Lise yıllarını “Yaşıtlarım okulun bahçesinde basketbol oynarken ya da kızlarla flört ederken ben kapıda Komünist Partisi’nin yayın organı “Odigitis” gazetesini satmaya uğraşıyordum” diyerek hatırlayan ve okuldaki lakabı da Arjantinli ünlü devrimci lider Ernesto Che Guevera’ya atfen “Che-pras” olan Çipras, Atina Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okuduktan sonra büyük angarya gibi gördüğü askerliği de başkent Atina’da “torpilli” yaptığını gizlemedi.

ÇOCUĞUNU VAFTİZ ETTİRMEDİ

Evli değil ama lise yıllarından beri ilişkisi olduğu Peristira Baziana 20 yılı aşkın süredir birlikte.

“Birliktelik sözleşmesi” imzalayan çiftin 2 çocuğu var. Çocuklarını kilisede vaftiz ettirmedi. Eskisi kadar olmasa da motosikleti ile Atina caddelerinde geziyor.Hiç kravat takmıyor.

''TANRIYA İNANMIYORUM AMA...''

2011 yılında verdiği bir demeçte “Kilise ile dürüst ilişkilerim var. Tanrıya inanmıyorum. Ancak dine ve din adamlarına saygılıyım” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.