Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti

Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti

Suudi Arabistan'da veliaht prensliği makamından Muhammed bin Nayef alındı ve Kral Salman'ın 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Salman getirildi.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, daha önce veliaht prensi yardımcısı makamında bulunan 31 yaşındaki Muhammed bin Salman’ın aynı zamanda başbakan yardımcısı makamına geleceğini ve sahip olduğu savunma ve diğer işleri yürütmeye devam edeceğini belirtti.

Yıllardır terörle mücadeleden sorumlu olan ve 2003-2006 yılları arasında el Kaide’nin ülkede yürüttüğü bombalı saldırıları durduran Muhammed bin Nayef ise tüm görevlerinden alındı.

NAYEF
 

Muhammed bin Nayef

Muhammed bin Salman veliaht prens yardımcısı makamındayken Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü savaşın yanı sıra petrol politikasını yönetiyor ve petrol gelirlerinin azalacağı öngörülen yıllar için ülkenin nasıl yapılanacağını tasarlıyordu.

Veliaht prensliğine yapılan bu atama geçen iki buçuk yılda Suudi Arabistan’da meydana gelen geniş çaplı değişimleri izliyor. Riyad, 2015 yılında Yemen’e askeri müdahalede bulunarak ve 2016 devlet petrol şirketi Aramco’nun kısmen özelleştirilmesi kararını alarak yakın ülkeleri şaşırtmıştı.

ZAMANLAMASI ŞAŞIRTTI

Kral Abdülaziz’in ölümüyle 2015 yılında görevi devralan Kral Salman’ın, 56 yaşındaki yeğeni Muhammed bin Nayef’in yerine oğlunu veliaht Prens olarak ataması beklenen bir hamleydi.

Ancak bu karar zamanlaması açısından büyük sürpriz oldu. Zira Katar’la yaşanan diplomatik kriz, İran’la artan gerilim ve Yemen’deki savaş ortamının belirsizliği böyle bir değişikliğin yapılması için uygun bir ortam sağlamıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.