Suudi Arabistan’da Hac Mevsiminde Deve Kurban Edilmesi Yasaklanabilir

Suudi Arabistan’da Hac Mevsiminde Deve Kurban Edilmesi Yasaklanabilir

MERS virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla bu yıl Hac mevsiminde Mekke’de deve kurban edilmesinin yasaklanabileceği bildirildi.İngilizce yayınlanan The National gazetesinin haberine göre, Dubai’deki Merkezi Veteriner Araştırma Laboratuvarı...

MERS virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla bu yıl Hac mevsiminde Mekke’de deve kurban edilmesinin yasaklanabileceği bildirildi.

İngilizce yayınlanan The National gazetesinin haberine göre, Dubai’deki Merkezi Veteriner Araştırma Laboratuvarı bilimsel müdürü Dr Ulrich Wernery, Suudi Arabistan sağlık bakanlığına alınması gerekli tedbirleri tavsiye eden kurulun içerisinde olduğunu söyledi.

Dr. Wernery, Birleşik Arap Emirlikleri’nde deve sürüleriyle ilgili araştırmalar yaptığını ve virüsün bağlantılarını bulmaya çalıştığını belirtti. Riyad’da genetik tıp konferansına katıldığını aktaran uzman, bakanlığa bu yıl deve kurban edilmemesini tavsiye ettiklerini ve tekliflerinin kabul edildiğini söyledi. Develerin ülkenin farklı yerlerinde kurban edilebileceği fakat hacılar tarafından Hac esnasında Mekke’de kesilemeyeceği kaydedildi.

Her yıl Hac mevsiminde Mekke’de 1,3 milyon deve, keçi, koyun ve dana kurban ediliyor. Daha önceleri hacıların kendisi hayvanlarını kurban ederken son yıllarda hacılar artık sadece kupon alarak hayvanlarını kestiriyor.

Uzmanlar, insanlardaki MERS ile develerdeki hastalık arasında genetik linkin bulunmasının ardından hastalığın hayvanlardan insana geçtiğini ve büyük ihtimalle kaynağın develer olduğunu ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, insanlardaki MERS virüsüyle eşleşen virüslere Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’daki develerde rastlandığını açıkladı.

Hacı adaylarına ziyaretleri esnasında aşırı kalabalık yerlerden kaçınmaları, maske takmaları ve sık sık ellerini yıkamaları tavsiye edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.