Suudi Arabistan petrol fiyatlarını uçurdu

Suudi Arabistan petrol fiyatlarını uçurdu

Suudi Arabistan, Asya’ya satılan Arap hafif petrolü fiyatında 3 yılın en büyük yükselişine gitti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, talebin artış göstermesi ile birlikte Asya’ya satılan Arap hafif petrolü için fiyatlandırma şartlarında 3 yılın en büyük yükselişini yaptı.

Devletin sahip olduğu Saudi Arabian Oil Co. Salı günü yaptığı açıklama ile Nisan ayında yapacağı Arap hafif petrolü satışlarını Asya’nın bölgesel göstergesinin varil başına 90 dolar altından yapacağını bildirdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, Suudi Arabistan söz konusu fiyat ile indirimi Mart ayından 1.40 dolar daraltmış ve Ocak 2012’den bu yana en büyük fiyat artırımını gerçekleştirmiş oluyor. Şirket, ayrıca ABD rafinerilerine sunduğu fiyatları da yükseltti.

Viyana’daki JBC Energy GmbH kıdemli analistlerinden Eugene Lindell, “Bir fiyat artırımı bekliyorduk. Ancak artırımın derecesi beklentilerin yüksek tarafında gerçekleşti. Asya piyasası geçtiğimiz aylara göre biraz daha güçlü ve Aramco’nun düzenlemesi bu gücü yansıtıyor” dedi.

Standard Chartered Plc ve Bank of America Corp.’tan analistlere göre, Suudi Arabistan’ın yükselen ABD üretimi karşısında fiyatları desteklemek için üretimi düşürmektense pazar payını koruyacağını netleştirmesinden 3 ay sonra strateji işe yaradığına yönelik sinyaller vermeye başladı. OPEC dışındaki petrol üreticileri, yatırımları düşürürken, sondaj makinelerini askıya alıyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi 25 Şubat’ta “Talep artış gösteriyor ve piyasa sakin” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.