Süt üreticisi ‘pes’ etti!

Süt üreticisi ‘pes’ etti!

Çiğ süt fiyatının 1 lira 90 kuruştan az olmamasını her fırsatta dile getiren süt üreticileri, beklediğini yine alamadı.

Çiğ süt fiyatının 1 lira 90 kuruştan az olmamasını her fırsatta dile getiren süt üreticileri, beklediğini yine alamadı. Kilo başına 1,70 TL olarak belirlenen süt fiyatı, üreticileri iyice isyan ettirdi. Hayvanlar tepki olarak kesime gönderilirken, üretimde de azalma sinyalleri veriliyor   

Hayvancılık sektörü, can çekişiyor. Süt üreticileri, kafa karışıklığı yaşıyor. Ulusal Süt Konseyi, üreticinin taleplerini yine dikkate almadı. Çiğ sütün kilogram fiyatı, yapılan istişare toplantılarının ardından önce 1,70 olarak belirlendi, daha sonra bu fiyat 1,60'a çekildi. 15 Ağustos'ta hayata geçirilmesi planlanan karara süt üreticileri, sert tepki gösterdi. Süt üreticileri, belirlenen fiyata razı olmadıklarını belirterek, "Belirlenen fiyat bizi kurtarmaz" dedi. Çiğ sütün fiyatının en az 2 TL olması isteniyordu. Üreticinin beklediği olmadı ve üreticiler yine hayâl kırıklığı yaşadı. Fiyata tepki gösteren üreticiler damızlık hayvanlarını kesmeye; üretimi ya azaltma ya da bitirme noktasına geldi. Çiğ süt fiyatının artmasını isteyen üreticiler kadar, süt fiyatının yükselmesi durumunda satışlarının "pahalı bulundu" gerekçesi ile iyice duracağını söyleyen üreticiler de oluyor. Süt üreticileri, iki arada bir derede kalmanın sıkıntısından kurtulmak istiyor. Ayrıca ülkede yeterli hayvan olmasına rağmen alınan ithalat kararı da sektöre ağır zararlar verdi.

1,90'DAN DÜŞÜK OLMAMALIYDI

Konya firmalarının belirlenen rakama uyum göstermeyeceğini aktaran Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, mamüllerde bir artış yaşandığına dikkat çekti. 1,70 olarak belirlenen çiğ süt fiyatının çok düşük olduğunu aktaran Kalaycı, "Çiğ süt fiyatı en az 1,90 ile 2 lira arasında olmalıydı" şeklinde konuştu. Kalaycı, "Duymak istemediğimiz duyumlar alıyoruz. Bazı üreticiler, 'Hayvanlarımızı kesime göndereceğiz' diyormuş. Sektördeki kriz atlatılmazsa sorunlar iyice derinleşecek. Daralma bir an önce önlenmeli" dedi.

ÜRETİCİ HAYVANINI KESİME VERİYOR

Yem ve saman fiyatlarındaki artışın üreticiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Kalaycı, daha sonra şunları kaydetti: "Yem ve saman fiyatları hayli artış gösterdi. 1 çuval süt yemi 70-80 liraya dayandı. Samanın ton başına fiyatı 350-500 arasında değişiklik gösteriyor. Samanın geçen yıl ton başına fiyatı 200 lira, yemin çuvalı da 55 lira dolaylarındaydı. Bu şekilde giderse, üretimde ciddi azalmalar olacak. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Belirlenen fiyattan memnun olmayan üretici, hayvanını kesime verecek. Girdi maliyetleri gerçekten arttı. Yem ve saman dışında elektrik de sektör için hayati önem taşıyor. Elektriğe de zam geldi."


EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum