Sürücü adaylarına park engeli

Sürücü adaylarına park engeli

Direksiyon sınavının geri park bölümü, sürücü adaylarının başarısına engel oldu. Adayların yüzde 60’ı park yüzünden başarısız oldu. Parkın tek hamlede yapılması zorunluluğuna anlam verilemezken, sınav yönetmeliğinin uygulanmadığı iddia edildi

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) tarafından açıklanan verilere göre sınava ilk girişlerinde ehliyet alamayan sürücü adaylarından yüzde 60'ının tek seferde aracı geri park edemediği için elendiği ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan sınavlarda da pek çok öğrenci genellikle geri park bölümünde başarısız kabul edildiği için direksiyon sınavlarını geçemedi. Bir sürücü adayı sınavın yapıldığı güzergahta başarılı bir sınav vermiş ve şartları sağlamış olsa dahi geri park yapma bölümündeki ufak bir hatası nedeniyle sınavda başarısız olmuş kabil ediliyor. Öğrenciler ise tüm parkurun göz önüne alınması gerektiğini ve geri park bölümünde ekstra bir hak daha verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Direksiyon sınavında başarısız olanlardan tekrar 160 TL sınav ücreti tahsil ediliyor. Geçtiğimiz hafta sonu başlayan sınavlar, bugün ve yarın da devam edecek.

EKSTRA HAMLE ŞANSI VERİLSİN

İlk defa girdiği direksiyon sınavında hatasız sürüş yaptıktan sonra park bölümünde sınavdan kaldığını belirten Büşra Şener isimli vatandaş, “Sınava Meram’da girdik. Sürüş yaptığımız parkur zaten çok uzun. Trafiğin çok işlek olduğu bir cadde. Zorluğa rağmen sorunsuz park edeceğimiz alana geldim. Park ederken ilk hamlede 1-2 karış fazla geldiğimi fark ettim. Müfettişlere çok az ileri gitmem gerektiğini söyledim. Bunu yaparsam kalacağımı ifade ettiler. Sonuçta park edemedim. Direk ‘in’ deyip bıraktılar. Tek bir hak olması çok saçma” diye konuştu. Hüseyin aydın isimli vatandaş da sınav parkurunu, yokuş ve çeşitli testleri başarıyla tamamlamasına rağmen parkta lastiğin kaldırıma sürttüğü ifade edilerek sınavdan bırakıldığını belirterek, “Bunun için aylardır çalışıyoruz. Tek bir hamle yüzünden sınavdan kalıyoruz. Yönetmelikte ekstra hamle şansımız olduğu söyleniyor ama sanki kasıtlı olarak bırakılıyoruz gibi oluyor. Emeklerimiz boşa gidiyor. Bir de 160 TL para ödeyeceğiz. Müfettişlere bir talimat mı var acaba?” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİK UYGULANMIYOR

Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar ise yaptığı açıklamada sınav şartlarının ağırlaştığını belirterek, “Sınavda sinyal verme, hatalı solama gibi hatalar kazaya sebebiyet verebileceği, hayati öneme haiz olduğu için sınavda bırakılabilir fakat park etmenin hayati bir önemi yok. Öğrencilerin çok sayıda kısmı park yaparken ufak bir hatadan bırakılıyor. 10-20 yıllık şoförler park edemiyor. Dubalara dokunmayacaksın, kaldırıma maksimum 50 santim mesafede park edeceksin ve ekstra hiçbir hamle yapmayacaksın. Bu kadar zor olmaması lazım. Tek seferde park edilmesi çok zor. Yetkililerin bunu göz önüne almaları lazım. Yönetmelikteki şartlar tam olarak uygulanmıyor. Sürücü adayların ekstra haklar verilmeli” dedi. Şafak Sürücü Kursu Müdürü Fethi Genç de, direksiyon sınavında genel olarak park yapma bölümünde sürücü adaylarının zorluk yaşadığını belirterek, “Sınavda başarısız olanları yüzde 60’a yakını park etme kısmında kalıyor. Bunda sınav komisyonlarımızın da etkisinin olduğunu düşünüyorum. Yönetmelikte park yaparken ekstra 1 ileri 1 de geri gitme hakkının bulunduğu yazıyor ama komisyonlar derslerine çalışmadan geliyor. Sürücü adayı bir hamle daha istediği zaman bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum