Suriyeliler Soba Eğitimine İlgi Göstermedi

Suriyeliler Soba Eğitimine İlgi Göstermedi

Kayseri’de Suriyeli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallede, soba yakmanın kuralları uygulamalı olarak anlatıldı. Ancak, odun ve kömür olmadığını iddia eden çoğu Suriyeli kadın, eğitime ilgi göstermedi. Anlatılanları büyüklerden...

Kayseri’de Suriyeli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallede, soba yakmanın kuralları uygulamalı olarak anlatıldı. Ancak, odun ve kömür olmadığını iddia eden çoğu Suriyeli kadın, eğitime ilgi göstermedi. Anlatılanları büyüklerden daha çok çocuklar dinledi.

Son olarak Antalya’da bir Suriyeli ailenin 5 çocuğun karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmesi, dikkatlerin soba zehirlenmelerine çevrilmesine neden oldu. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri de, Suriye uyruklu vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Eskişehir Bağları mevkiinde soba kullanımıyla ilgili uygulamalı eğitim verdi. Suriyeli kadın ve erkeklerin toplandığı parka getirilen soba, görevli tarafından yakıldı. Sobanın nasıl kurulacağı, yakma şekli ve boru temizliği tercüman eşliğinde anlatıldı. Arapça olarak bastırılan el broşürleri de dağıtıldı.

    Soba eğitimine büyüklerin ilgisiz kalması ise dikkat çekti. El broşürlerini alan kalabalık, organizasyonun yardım için değil de bilgilendirme amaçlı eğitim olduğunu görünce sobanın başından dağıldı. Anlatılanları büyüklerden daha çok meraklı küçük çocuklar dinledi. Yanlış anlaşılma olduğunu belirten görevliler ise bu nedenle programı kısa tuttu.

    Odun kömür dağıtılacak düşüncesiyle geldiklerini belirten bazı Suriyeliler, evlerinde odun kömür hatta soba olmadığını öne sürdü. 3 aydır Türkiye’de olduğunu ve isminin Necat Köse olduğunu söyleyen bir bayan, “Evimde soba ve kömür yok. 2 çocuğum Suriye olaylarında şehit oldu. 3 aydır Türkiye’de hiçbir yardım görmedim. Çok muhtaç durumdayız.” diye sitem etti.

    Bazı Suriyeliler de, soba yakmayı öğrendiklerini ifade ederek eğitimin faydalı olduğunu dile getirdiler. Polislere teşekkür etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.